fbpx

Blesky spôsobili výpadky elektriny. Pre TOTO bola Bratislava bez energie

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Roman Hanc, Jaroslav Novák

Počas noci úradovali nad Slovenskom blesky, ktoré spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. V Bratislave boli bez dodávok elektriny viaceré časti mesta na niekoľko desiatok minút.

Úradujúce nočné búrky a výrazná blesková aktivita spôsobili na západnom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Počas noci udrelo na západe Slovenska okolo 1000 bleskov, čo síce nie je výrazný počet, ale išlo o veľmi silné blesky, píše portál imeteo.sk.

Približne 75% bleskov boli blesky typu CG, teda medzi nebom a zemou a až 33% percent boli silné blesky CG+. Pozitívny CG blesk je najzriedkavejším a zároveň aj najnebezpečnejším úderom blesku. Ide o výboj medzi vrchom búrkového oblaku (alebo aj nákovou búrky). Tento výboj môže mať dĺžku niekoľkých kilometrov. Nebezpečný je nielen svojou energiou, ale aj svojim výskytom.

Výboje CG+ sú až 10-násobne silnejšie ako CG-. Prúd pri nich dosahuje až 300 kA a napätie v oblaku môže narásť až na 1 miliardu voltov.

Blesky zapríčinili rozsiahle výpadky

Nočná blesková aktivita spôsobila rozsiahle výpadky elektriny na západnom Slovensku. Bez dodávok elektrickej energie boli v noci tisícky domácností. Najväčšie problémy boli v okresoch Komárno a Dunajská Streda.

Veľkú časť výpadkov sa podarilo Západoslovenskej distribučnej v priebehu ranných hodín odstrániť a bez elektriny zostáva už len niekoľko menších obcí.

Bratislava bola bez elektriny 

Po 1:20 spôsobil jeden z bleskov rozsiahle výpadky elektriny aj v Bratislave. Bez elektriny bola časť Starého Mesta, Petržalky a predovšetkým Karlova Ves.

Podľa informácií z prostredia Západoslovenskej distribučnej môže za takéto výpadky v Bratislave súhra nešťastných okolností. Za normálnych okolnosti blesky nespôsobia v hlavnom meste také veľké výpadky a sústavu sa podarí presmerovať.

Aktuálne na elektrizačnej sústave v Bratislave prebiehajú údržbové práce, v dôsledku čoho nebol jeden poťah vedenia zapojený do elektrizačnej sústavy. Úder blesku spôsobil ďalší výpadok.

Energetikom tak trvalo niekoľko desiatok minút, pokiaľ dodávky elektriny obnovili, pričom najdlhšie trvalo obnovenie v časti Karlovej Vsi predovšetkým v oblasti Dlhých Dielov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie