fbpx

Zubár varuje, že používame ústnu vodu nesprávne – a navrhuje novú zložku

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Podľa odborníka by neočakávaná zložka v ústnej vode mohla bojovať proti baktériám a zlepšiť vaše ústne zdravie, píše mirror.co.uk.

Dr. Richard Marques, zubár z Harley Street, varoval čitateľov časopisu Woman’s Weekly, aby nepoužívali ústnu vodu hneď po čistení zubov, pretože by to mohlo odplaviť fluorid a oslabiť jeho ochranné účinky.

Publikácia odporúča používať ústnu vodu v rôznych časoch počas dňa, ale taktiež odporúča menej tradičnú zložku pre pridané zdravotné výhody a kontrolu baktérií. Dr. Alan Clarke, klinický riaditeľ v Paste Dental, povedal: „Vyplachovanie úst kokosovým olejom po dobu 15-20 minút môže pomôcť odstrániť baktérie, čím podporuje zdravšie ďasná a zuby.“ Na vyskúšanie tejto techniky potrebujete len lyžicu kokosového oleja, ktorú vypľujete pred čistením zubov.

Táto metóda preplachovania olejov, najmä kokosového oleja, na liečebné účely nie je novinkou. Známá ako „oil pulling“ po anglicky, táto indická ľudová liečba sa používa už tisícročia, predovšetkým na odstránenie baktérií. Colgate poznamenáva, že sa verí, že táto starodávna prax čistí telo od nečistôt a zlepšuje ústne zdravie, pričom spoločnosť poukazuje na dve štúdie, ktoré skúmajú tieto tvrdenia, informuje Express.

Jedna štúdia zistila, že kokosový olej môže byť rovnako účinný ako predpisovaná ústna voda s chlorhexidínom v boji proti baktérii Streptococcus mutans, ktorá sa považuje za príčinu zubného kazu. Colgate zdôraznil ďalšiu štúdiu, ktorá porovnávala sezamový olej s kokosovým olejom, pričom sa ukázalo, že druhý menovaný je pre vyplahovanie lepší kvôli jeho antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam.

Olivový olej je tiež považovaný za prospešný pre vyplachovanie, vďaka jeho antimikrobiálnym a antioxidantmi bohatým zložkám. Colgate však varoval, že by nemal nahradiť pravidelné čistenie zubov a používanie zubnej nite a poznamenal, že stále existuje nedostatok údajov o bezpečnosti a účinkoch tejto praxe.

Informoval o tvrdeniach, že vyplachovanie olejom môže pomôcť bojovať proti zubnému kazu, zápalu ďasien a zlému dychu. Tiež spomenul, že extra panenský kokosový olej je populárnou voľbou pre vyplachovanie, pretože dobre chutí a obsahuje vysoké hladiny kyseliny laurovej, známej pre svoje antimikrobiálne účinky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie