fbpx

Ako zvládnuť nadmerné potenie v lete: Rady farmaceutky pre diabetikov, ktoré vám pomôžu zostať v pohode

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixels.com

Horúce letné dni môžu byť pre ľudí s cukrovkou obzvlášť náročné, najmä kvôli nadmernému poteniu. Farmaceutka Katarína Birošíková z lekárne Dr. Max v Starom Smokovci ponúkla praktické rady pre TASR, ako si udržať komfort a zdravie aj počas najteplejších dní.

 

Nadmerné potenie a jeho príčiny

Potenie je prirodzenou reakciou tela na reguláciu teploty, vylučovanie nepotrebných látok a emocionálny stres. U pacientov s diabetom 1. typu môže byť nadmerné potenie problémom najmä v hornej časti tela, ako sú hlava, krk a trup. Často dochádza k zvýšenému poteniu po konzumácii jedla,“ uviedla Birošíková. Medzi hlavné príčiny nezvyčajného potenia patria hypoglykémia, diabetická neuropatia a užívanie liekov ako inzulín, glimeprid alebo gliklazid. Pacienti užívajúci tieto lieky môžu pociťovať nočné potenie najmä v oblasti krku,“ dodáva farmaceutka.

 

Metódy zmiernenia potenia

Pre lokálnu liečbu nadmerného potenia sú populárne prípravky s obsahom hliníkových solí v koncentrácii 10 % až 20 %. „Tieto antiperspiranty sú účinné len na liečbu miernych prípadov a ich účinok trvá zvyčajne 48 hodín,“ vysvetľuje Birošíková. „Je vhodné aplikovať ich večer na čistú a nepodráždenú pokožku. V prvom týždni je potrebné nanášať každý večer, neskôr stačí dvakrát až trikrát za týždeň.“ Ďalšou možnosťou je aplikácia botulotoxínu, ktorý účinkuje postupne a pretrváva približne 6 až 9 mesiacov. Iné prístupy zahŕňajú chirurgické odstránenie potných žliaz a ionoforézu.

 

Dodržiavajte pitný režim

V teplých letných dňoch je dodržiavanie pitného režimu kľúčové. „Menší nedostatok tekutín môže viesť k dehydratácii, ktorá sa prejavuje malátnosťou, únavou a bolesťou hlavy,“ varuje Birošíková. Diabetici sú ohrození rýchlejším odvodňovaním, keďže glukóza na seba viaže vodu a pri nedostatočnej kompenzácii cukrovky môže dochádzať k vylučovaniu glukózy močom. Ak sa aj viac potíte, neznamená to, že by ste mali znižovať príjem tekutín,“ dodáva farmaceutka.

Rady pre zvládnutie potenia

  • Udržujte optimálnu glykémiu a prejdite na aktívny životný štýl a vyváženú stravu.
  • Redukujte nadváhu, ktorá môže prispieť k nadmernému poteniu.
  • Dodržiavajte dôslednú hygienu a používajte antibakteriálne sprchové gély s čajovníkovým olejom alebo šalviou.
  • Zvoľte prírodné materiály ako bavlna a ľan, ktoré sú priedušnejšie a lepšie absorbujú vlhkosť.
  • Obmedzte príjem cesnaku, karí, čili, kofeínu a alkoholu.
  • Dôraz na odpočinok a relax môže tiež pomôcť pri regulácii potenia.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie