fbpx

Expert varuje, že by ste nikdy nemali spať so zapnutým chladením – prináša to TIETO riziká

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Odborník na spánok varoval, prečo by ste mali zvážiť spanie so zapnutým chladením – môže to spôsobiť množstvo zdravotných problémov namiesto toho, aby poskytol úľavu, píše mirror.co.uk.

Podľa odborníka na zdravie môže nepretržitá prevádzka elektrického ventilátora celú noc viesť k nepríjemnému prebudeniu s rôznymi ťažkosťami. Aj keď sú ventilátory obľúbeným riešením na udržanie chladu počas horúčav, sú obviňované z množstva problémov, vrátane boľavých svalov, suchého hrdla, dýchacích ťažkostí, upchatia dutín a podráždenia pokožky.

Odborník na spánok Martin Seeley, generálny riaditeľ MattressNextDay, vyzýva nadšencov chladenia spální, aby prestali používať ventilátory cez noc. Jeho varovanie sa týka toho, ako môžu ventilátory vyvolávať alergie a zhoršovať astmu. Ventilátory nielen rozprúdia vzduch, ale aj rozvíria zmes prachu, plesňových spór, peľu a ďalších škodlivých častíc.

Martin varoval: „Ak zistíte, že trpíte nadmerným kýchaním, slzením očí, nádchou, svrbením hrdla a dokonca aj dýchacími ťažkosťami, uistite sa, že na lopatkách vášho elektrického ventilátora nie je žiadny prach.“ Okrem toho Martin upozornil na problém s upchatím dutín, keď dlhé hodiny strávené v prúde vzduchu z ventilátora môžu spôsobiť, že vaše nosné dutiny budú úplne vysušené.

To spustí v tele SOS signál pre hydratáciu, čo zvýši produkciu hlienu s možnými nepríjemnými následkami. Ďalším varovaním je, že tento stav môže viesť k bolestiam hlavy, upchatému nosu a dokonca aj k bolesti dutín. Pitie dostatočného množstva vody môže pomôcť zmierniť tieto problémy. Martin tiež poradil: „Toto sa odporúča aj pre tých, ktorí mali kvôli teplu zlý spánok, pretože aj mierna dehydratácia vás môže spôsobiť, že sa budete cítiť ešte viac ospalí a unavení.“

Nechať ventilátor zapnutý celú noc môže tiež spôsobiť suché oči a podráždenie. Zvážte použitie rotujúceho elektrického ohrievača na lepšiu cirkuláciu vzduchu.

Štvrté zdravotné riziko je možnosť stuhnutého krku alebo bolestivých svalov. Martin vysvetlil: „Ak máte nejaké predchádzajúce svalové bolesti, napríklad z cvičenia alebo nesprávneho držania tela pri práci za stolom, mali by ste sa vyhnúť smerovaniu ventilátora na túto oblasť počas celej noci. To preto, že koncentrovaný chladný vzduch môže spôsobiť napätie a kŕče vo svaloch, čo vám spôsobí ešte viac bolesti. Môžete si dokonca všimnúť, že máte stuhnutý krk, odkedy používate elektrický ventilátor, takže sa ho na niekoľko nocí vyvarujte, aby ste zistili, či zaznamenáte rozdiel.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie