fbpx

Neprijateľná hrozba. Melbourne zakázalo zdieľané elektrokolobežky

Ilustračná fotografia (Zdroj: X/Durham Radio News)

Austrálske mesto Melbourne v utorok zakázalo zdieľané elektrokolobežky, pretože podľa vedenia mesta predstavujú neprijateľnú hrozbu pre bezpečnosť verejnosti. Podľa stanice BBC ide o obrat, Melbourne zahájilo dvojročný testovací program so zdieľanými elektrokolobežkami vo februári 2022. Teraz ale podobne ako Paríž vlani v septembri zmenilo názor.

Kvôli stovkám nehôd zdieľaných kolobežiek narástla medzi ľuďmi nahnevanosť a starosta Nicholas Reece sa podľa BBC netají tým, že má „plné zuby“ správanie niektorých jazdcov.

„Je príliš takých, ktorí jazdia po chodníkoch. Ľudia ich neparkujú správne. Po meste sú pohádzané ako konfety alebo odpadky, a tak hrozí, že o nich niekto zakopne,“ povedal Reece.

Podľa správy Melbournskej kráľovskej nemocnice z minulého decembra mali v roku 2022 na urgentnom príjme skoro 250 ľudí zranených pri jazde na elektrokolobežke. Vo väčšine prípadov hrali rolu omamné látky, príliš vysoká rýchlosť a nenosenie helmy.

Podľa hovorcu tejto nemocnice, jedného z hlavných zdravotníckych zariadení v meste, sa lekári v súvislosti s elektrokolobežkami stretli aj s prípadmi úmrtia a zranenia mozgu. Išlo hlavne o mladších pacientov.

Prevádzkovatelia zdieľaných vozidiel, firmy Lime a Neuron, majú teraz 30 dní na odvezenie svojich asi 1500 kolobežiek. Rozhodnutie mestskej rady ich sklamalo a hovoria, že v uplynulých mesiacoch výrazne investovali do zvýšenia bezpečnosti a sprísnenia pravidiel používania elektrokolobežiek.

Firma Neuron uviedla, že ich plánovala vybaviť kamerami s umelou inteligenciou, aby zabránila porušovaniu predpisov. Zdieľané elektrokolobežky môžu ísť rýchlosťou až 26 kilometrov za hodinu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie