fbpx

Vo svete sa rýchlo šíri nebezpečný vírus, krajiny chcú vyhlásiť núdzový stav. Hrozí nám ďalšia pandémia?

Mpox sa prejavuje vyrážkou s pľuzgierikmi, pacienti predtým ale mávajú aj horúčky alebo pociťujú vyčerpanie. Zdroj: Reprofoto/Telegraph

Svetom sa šíri nový variant opičích kiahní. Nakazení sú hlavne ľudia na africkom kontinente. Odborníci bijú na poplach hlavne kvôli tomu, že tento variant sa oveľa rýchlejšie prenáša prostredníctvom bežného kontaktu ako tie doteraz známe. Informuje tn.cz.

Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) oznámilo, že tento týždeň sa chystá vyhlásiť stav ohrozenia verejného zdravia. Dôvodom tohto kroku je nebývalý nárast prípadov infekcií opičích kiahní na africkom kontinente. Podľa odborníkov hrozí, že sa choroba veľmi rýchlo rozšíri do celého sveta, upozornil The Guardian.

Generálny riaditeľ Afrického CDC Jean Kaseya povedal, že sa kvôli pokračujúcemu šíreniu choroby cez hranice rozhodol začať „aktívnu spoluprácu“ s členskými štátmi Africkej únie. Chce tak podľa svojich slov zabránil tomu, že sa z epidémie stane ďalšia pandémia.

„Sme odhodlaní mobilizovať zdroje a poskytovať technickú pomoc postihnutým krajinám za účelom kontroly epidémie,“ povedal Kaseya.

Len predminulý týždeň bolo na kontinente hlásených celkom 887 nových potvrdených a podozrivých prípadov nového variantu opičích kiahní, čo podľa posledných údajov posunulo celkový počet za rok na 15 132. Nákazu zaznamenali najmenej v 16 z 55 krajín afrického kontinentu. Počet pacientov v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa tak zvýšil o 160 %.

Núdzový výbor bude zasadať

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti oznámil, že zvolá núdzový výbor, aby rozhodol, či by šírenie opičích kiahní, ktoré sú známe aj pod označením mpox, na kontinente malo byť vyhlásené za globálny stav núdze.

Mpox je vzácne vírusové ochorenie, ktoré vyvoláva príznaky podobné chrípke (horúčku, bolesť hlavy, bolesti svalov), ale je typické hlavne výraznou vyrážkou pripomínajúcou pupienky alebo pľuzgiere. Smrtnosť tejto choroby sa líši podľa jej subtypu a pohybuje sa okolo jedného až 10%.

V máji vedci ohlásili nový kmeň vírusu v Konžskej demokratickej republike, ktorý bol podľa nich virulentnejší a mohol by sa ľahšie šíriť. Prvýkrát zaznamenané u človeka boli opičie kiahne v roku 1970 na území dnešnej Demokratickej republiky Kongo. Za celosvetový stav núdze WHO vyhlásila situáciu okolo šírenia mpox v roku 2022, kedy sa choroba dostala do viac ako 70 krajín sveta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie