fbpx

Extrémny trend na palube: „Raw dogging“ v lietadle naberá na popularite, lekári varujú pred rizikami

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/DC Studio

Lekári varujú pred vážnymi zdravotnými rizikami, ktoré môže prinášať nový extrémny trend v leteckej doprave, označovaný anglickým slangovým výrazom pre nechránený sex – „raw dogging“. Tento fenomén na palube lietadiel znamená, že cestujúci sa úmyselne vyhýba akýmkoľvek rozptýleniam. Nepožíva jedlo ani nápoje, nepočúva hudbu, nesleduje filmy; niektorí dokonca tvrdia, že počas niekoľkohodinového letu ani raz nevstanú zo sedadla, dokonca ani na toaletu. Údajne tak demonštrujú svoju odolnosť, uvádza dromedar.sk.

 

Najnovšie sa k vyznávačom leteckého raw doggingu pridal slávny nórsky futbalista Erling Haaland, ktorý na internete zverejnil, že absolvoval sedemhodinový let bez telefónu, bez spánku, bez vody a jedla, iba sledoval mapu s trasou lietadla. „Bolo to jednoduché,“ citovala BBC útočníka Manchester City. Na internete však rýchlo vznikli pochybnosti o dĺžke letu a o tom, či Haaland naozaj ničím nebol rozptyľovaný, dokonca sa objavili špekulácie, že video je podvrh a Haaland je robot.

 

Výraz „raw dogging“ sa podľa BBC stále častejšie používa na čokoľvek, čo sa odohráva bez akejkoľvek ochrany alebo podpory. Letecký raw dogging údajne priťahuje najmä mladých mužov, ktorí ho vnímajú ako príležitosť preukázať svoju odolnosť a sebaovládanie. Mnohí lekári však majú k tejto praxi výhrady, najmä pokiaľ ide o vynechávanie jedla, nápojov a návštevy toalety.

Sú to hlupáci,“ cituje BBC doktorku Gill Jenkinsovú, ktorá pôsobí v leteckej medicíne. „Digitálny detox môže byť prospešný, ale všetko ostatné odporuje lekárskym odporúčaniam,“ upozorňuje, pričom zdôrazňuje riziko dehydratácie alebo hlbokej žilovej trombózy – vzniku krvnej zrazeniny, ktorá môže obmedziť prietok krvi. „A pokiaľ nejdete na toaletu, je to naozaj hlúpe – keď sa vám chce, tak sa vám chce.

Psychologička Danielle Haigová rozumie, že v čoraz rýchlejšom svete moderných technológií môže človek zatúžiť po tichom rozjímaní, ktoré ponúka možnosť načerpať mentálnu silu a získať nové perspektívy. Tridsaťštyriročný podnikateľ Damion Bailey z Miami považuje letecký raw dogging za výzvu, aj keď pripúšťa, že prvýkrát šlo o náhodu: počas kratšieho letu si zabudol slúchadlá a palubný program ho nezaujal. A tak sa jednoducho nudil a nechtiac venoval raw doggingu. Minulý týždeň sa na Instagrame pochválil osobným rekordom: 13,5-hodinový let zo Šanghaja do Dallasu strávil bez sledovania filmov, bez počúvania hudby a bez čítania knihy. „Úprimne povedané, je to celkom náročné,“ priznáva, no plánuje pokračovať.

 

Dovoliť si nudiť sa niekoľko hodín môže byť celkom užitočné,“ tvrdí psychologička Sandi Mannová, autorka knihy Psychológia nudy. Podľa nej je dôležité nájsť spôsob, ako sa odpútať od neustálej závislosti na moderných technológiách a nájsť si čas na dýchanie a sledovanie oblakov, k čomu je let lietadlom ideálny. Avšak, vyhýbanie sa jedlu a tekutinám predstavuje zdravotné riziká, čo nie je ideálne pre sedemhodinový let; je potrebné nájsť správnu rovnováhu, dodáva Mannová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie