fbpx

Dovolenkárov prekvapil zákaz v španielskom rezorte. Denne zostanú nasucho až 12 hodín

Ilustračné foto. Zdroj: city-sightseeing.com, Freepik

Dovolenkujúcich turistov nepríjemne zaskočilo opatrenie, ktoré prináša 12-hodinové obmedzenie pitnej vody. Španieli tak reagujú na akútny nedostatok pitnej vody.

Málo zrážok si žiada zavádzanie drastických opatrení. Ich svedkom sú dovolenkujú turisti v jednom zo španielskych rezortov. Tých upozornil na obmedzenie, presnejšie zákaz púšťania pitnej vody medzi 23:00 až 11:00.

Podľa obyvateľov obce Puigpunyent, na západe španielskej Malorky, chce zastupiteľstvo týmto 12-hodinovým obmedzením pomôcť znížiť tlak na nedostatočné zásoby vody na Malorke, píše portál Express.

Španielsky dovolenkový rezort už mesiace bojuje s problémami s nedostatkom vody a absenciu zrážok len prehĺbili problémy so suchom.

Rada tvrdí, že hladina vody v miestnych studniach je oveľa nižšia ako normálne, a preto vydala zákaz polievať záhrady, pozemky, stromy, zeleň a športové plochy, čistiť cesty, terasy, autá alebo napúšťať bazény.

Obyvateľov a turistov vyzvali, aby medzi 23:00 a 11:00 úplne vylúčili používanie vody z vodovodu, čo zahŕňa pitie, sprchovanie a kúpanie.

Hoci sa zdá, že Malorka je na tom najhoršie, ostatné časti Španielska bojujú s vlnami horúčav dosahujúcimi 40 stupňov Celzia. Aj tu nedostatok vody priviedol úrady k rozhodnutiu a vyzvali miestnych obyvateľov a turistov, aby boli opatrní s cennými zásobami vody v dôsledku spaľujúceho horúceho počasia spôsobeného klimatickými zmenami.

Met Office o španielskom počasí uviedol: „Mesiace júl a august sú najteplejším obdobím na návštevu Španielska s teplotami dosahujúcimi 30 °C v destináciách ako Salou. Letá tiež bývajú skôr vlhké, ale horúčavy sú znesiteľnejšie vďaka relatívne miernemu vetra, ktorý často prináša vítanú úľavu od horúčav. Množstvá zrážok sú v lete relatívne minimálne, hoci sa medzi destináciami dosť drasticky líšia, Benidorm na juhu spadne v auguste len 5 mm zrážok, zatiaľ čo Barcelona na severe regiónu spadne 38 mm.“

Píše sa aj o vysokých denných maximách. „Ide o všeobecný trend v oblastiach severne od Valencie, kde sú pobrežné oblasti v letných mesiacoch náchylné na občasné silné búrky. Letné mesiace sú veľmi horúce s teplotami pravidelne presahujúcimi 35 °C v centrálnom Španielsku. Napríklad Madrid zaznamenáva priemerné denné maximum 33,5 °C počas júla. Teploty bývajú ešte vyššie na juhu, kde miesta v údolí Guadalquivir zaznamenávajú rekordy.“ niektoré z najvyšších teplôt v Európe (napr. Sevilla zaznamenala 47 °C 6. augusta 1946).“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie