fbpx

VIDEO+FOTO: Masívne požiare sú blízko Atén a vyžiadali si jednu obeť. Štáty posielajú Grécku pomoc (aktualizované)

Grécke úrady v utorok nariadili novú evakuačnú výstrahu pre prímorské mesto Nea Makri, keďže predmestia Atén naďalej trápia masívne požiare. Foto: X/@Weathermonitors, @id_communism, @eco_politic

Grécke úrady v utorok nariadili novú evakuačnú výstrahu pre prímorské mesto Nea Makri, keďže predmestia Atén naďalej trápia masívne požiare.

Masívne požiare v Grécku si zatiaľ vyžiadali jednu obeť. Je ňou žena, ktorú našli v priestoroch obchodu na predmestí Vrilissia v severných Aténach, uviedol zdroj z hasičskej služby pre BBC.

Tisíce ľudí evakuovali po tom, čo hasiči vydali varovanie, že domy, podniky a školy sú v ohrození. Obrovský mrak dymu, ktorý sa držal nad Aténami, sa v utorok rozplynul, hoci vzduch je stále zahmlený. Vrtuľníky krúžili po oblohe pred tým, než ich v noci z bezpečnostných dôvodov uzemnili.

Zhorené autá parkujú pri zničemých domoch na predmestí Atén Nea Penteli po ničivých lesných požiaroch 13. augusta 2024. Stovky hasičov s desiatkami kusov techniky bojovali v nedeľu proti požiarom na území Grécka. Situáciu však komplikoval silný vietor, vysoké teploty a sucho. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. Foto: TASR/AP

Obyvatelia v oblastiach Atén, ktoré neboli ani priamo zasiahnuté požiarom, uviedli, že na ich balkónoch sa usadzoval popol. Vyčerpaní hasiči, pre BBC povedali, že sa zameriavajú skôr na ohniská než na jeden veľký front požiarov.

Hovorca hasičského zboru plukovník Vassilios Vathrakogiannis uviedol, že zatiaľ čo v severovýchodnej oblasti Attiky, ktorá zahŕňa časti Atén, už nie je jediný aktívny požiarny front, stále existuje „mnoho aktívnych miestnych požiarov“, väčšinou v okolí miest Marathon a Penteli.

Pohľad na predmestie Atén Nea Penteli po ničivých lesných požiaroch 13. augusta 2024. Stovky hasičov s desiatkami kusov techniky bojovali v nedeľu proti požiarom na území Grécka. Situáciu však komplikoval silný vietor, vysoké teploty a sucho. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. Foto: TASR/AP

Podmienky pre vznik nových požiarov zostávajú nielen počas utorka, ale aj počas ďalšieho týždňa, uviedol vo vyhlásení zverejnenom v pondelok večer. Podľa portálu Independent meteorológovia predpovedajú, že nárazy vetra dosiahnu rýchlosť až 60 až 70 kilometrov za hodinu, čo ohrozí tisíce ľudí na predmestí Atén.

Viac ako 700 hasičov, 199 hasičských vozidiel a 35 vodných bombardérov sa zapojilo do úsilia o uhasenie požiarov, ktoré prvýkrát vypukli v nedeľu popoludní približne 35 km severne od gréckej metropoly.

Plukovník Vathrakogiannis uviedol, že dvom hasičom ošetrili popáleniny. Predstavitelia uviedli, že požiare vypukli v pondelok na 40 rôznych miestach a že v niektorých oblastiach šľahali plamene až do výšky 25 metrov. V bezprecedentných chvíľach ľudia v Aténach nosili masky, aby sa chránili pred dymom, ktorý sa valil do mesta.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie