fbpx

Slovenský výrobca alkoholu je zaplavený v problémoch. Pokračuje hromadné prepúšťanie zamestnancov

Na snímke výrobky z liehovaru a ilustračná fotografia zamestancov. Zdroj: FACEBOOK/Prelika.sk, FOTO TASR/Lukáš Grinaj

Vyzerá to tak, že budúcnosť slovenského výrobcu alkoholických nápojov je v ohrození. Tradičný liehovar, ktorý produkuje aj potraviny, v poslednej dobe totiž bojuje s problémami. Už dlhodobo sú jeho zisky stratové. O prácu už mali prísť desiatky ľudí a prepúšťanie pokračovalo aj v posledných týždňoch.

Známa likérka Prelika pôsobí na našom trhu už od roku 2000. V Prešove sa zameriava na výrobu alkoholických nápojov. Medzi najznámejšie značky, ktoré produkuje, patrí napríklad borovička Horec, Spišiacka borovička či CARBON vodka. Vyrába aj potraviny, a to horčicu a ocot. Aktuálne má však spoločnosť ťažkosti, píše portál regióny.sk.

O prácu prišlo už mnoho zamestnancov

Podľa informácií denníka Korzár.sk, spoločnosť prepustila už desiatky zamestnancov. V minulom roku mala skončiť približne polovica zamestnancov z celkového počtu asi 80 zamestnancov.

Prepúšťanie však neskončilo. Minulý mesiac sa prepúšťanie sa dotklo 15 ľudí. Ďalších približne 15 ľudí sa malo dohodnúť na skončení pracovného pomeru počas predošlého týždňa.

Prečo sú už dlhodobo v strate?

Spoločnosť bojuje od roku 2020 s červenými číslami. V roku 2020 dosiahla poslednýkrát zisk vo výške 55-tisíc eur. Postupne sa prepadla do mínusu 329-tisíc eur, ktorý dosiahla minulý rok. Tržby spoločnosti však od roku 2020 mierne narástli o 3 % na 4,8 milióna eur.

Podľa informácii denníka, ktoré má z prostredia spoločnosti, za ťažkosťami môžu byť tieto faktory:

  • pandémia COVID-19,
  • zvýšenie spotrebnej dane,
  • zvýšenie cien za energiu,
  • silná konkurencia,
  • slabší odbyt.

Firma uvádza že nekončí, iba znižujeme počty

Spoločnosť aj napriek ťažkostiam nekončí. Firma uvádza, že rozbehla ozdravný proces, snaží sa znížiť náklady a podľa informácií jej zamestnancov skúša zohnať investora.

„Spoločnosť Prelika, a. s., Prešov nekončí. V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ povedal pre denník riaditeľ akciovej spoločnosti Prelika Martin Lipták.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny k 9. 8. 2024 neeviduje za rok 2024 žiadne nahlásené hromadné prepúšťanie v spoločnostiach pôsobiacich v rámci ekonomických činností – Destilovanie, úprava a miešanie alkoholu,“ potvrdilo pre denník Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie