fbpx

Ovládate manuálnu prevodovku? Tieto prešľapy vás môžu stáť stovky eur!

Zdroj: Unsplash/Michael Lock, Miles Loewen

Hoci automatické prevodovky sú čoraz populárnejšie, mnoho vodičov stále preferuje manuálnu prevodovku pre jej jednoduchosť a spoľahlivosť. To však neznamená, že manuálna prevodovka nevyžaduje starostlivosť a správne zaobchádzanie. Nesprávne návyky, ktoré ste si možno osvojili už v autoškole, môžu výrazne skrátiť životnosť prevodovky a spôsobiť zbytočné náklady na opravy. Tu je päť najčastejších chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť podľa autonoviny.sk.

Ruka na radiacej páke

Držanie ruky na radiacej páke môže spôsobiť neúmyselné pohyby, ktoré vedú k opotrebeniu vidlice a objímky. Tento zvyk, hoci na prvý pohľad neškodný, môže časom poškodiť mechanizmus radenia.

Noha na spojkovom pedáli

Niektorí vodiči majú tendenciu nechávať nohu na spojke aj počas jazdy. Jemný tlak môže spôsobiť opotrebovanie spojkovej lamely, ktorá by inak mala vydržať desiatky tisíc kilometrov.

Státie so stlačenou spojkou na semafore

Mnohí vodiči pri čakaní na zelenú nechávajú spojku zošliapnutú. Tento zlozvyk nadmerne zaťažuje vypínacie ložisko, čo môže viesť k jeho poškodeniu a drahým opravám.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie