fbpx

Ochranný príspevok vám môže prilepšiť až o 90 eur mesačne. Ako o dávku požiadať a aké sú podmienky?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Od januára 2025 sa budú zvyšovať rôzne dávky. Jednou z nich je ochranný príspevok, ktorý zabezpečuje výdavky pre seniorov, invalidov aj tehotné ženy. Je určený na zabezpečenie osobných výdavkov osoby, ktorá nemá možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou. Zvýši sa z 86,80 eura na 88,40 eura.

Podľa návrhu opatrenia z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa navyšovanie bude týkať dávky v hmotnej núdzi, ochranného príspevku, aktivačného príspevku, príspevku na nezaopatrené dieťa a príspevku na bývanie. Sumy dávky v hmotnej núdzi a príspevkov sa vynásobia koeficientom, ktorým sa upravili sumy životného minima k 1. júlu 2024, teda koeficientom 1,019.

Od nového roka by sa tak dávky v hmotnej núdzi, ak ide o jednotlivca, navýšia na sumu 86,50 eur, pri jednotlivcovi s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi na 164,50 eur. Dvojica bez detí bude po novom poberať hmotnú pomoc v sume 150,30 eur, dvojica s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi 224,90 eur. Jednotlivec s viac ako štyrmi deťmi bude mať nárok na 240,20 eur a dvojica s viac ako štyrmi deťmi 303,20 eur.

Opatrenie navrhuje upraviť sumu ochranného príspevku na 88,40 eur, aktivačný príspevok na 88,40 eur a príspevok na nezaopatrené dieťa na 24,20 eur. Príspevok na bývanie sa podľa nového koeficientu navýši na sumu 97 eur v prípade, že ide o domácnosť s jedným členom. Pri domácnosti s dvoma členmi to bude 164,70 eur, s troma členmi na 209 eur, so štyrmi členmi 253,30 eur a pri domácnosti s piatimi a viac členmi na sumu 297,40 eur.

Ochranný príspevok za každého člena domácnosti sa týka člena domácnosti, ktorý: dosiahol vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, je poberateľom predčasného starobného dôchodku, je invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, je tehotná žena od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, je osamelý rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do jedného roka veku dieťaťa.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie