fbpx

Slovenský priemysel v apríli znova spomalil, medziročne klesol o 2 %

Spoloènos Stiebel Eltron v Poprade rozširuje výrobu, do regiónu tak prinesie približne stovku pracovných miest. Vedenie spoloènosti vo štvrtok otvorilo novú výrobnú halu, vïaka èomu zvýši produkciu tepelných èerpadiel na ohrev úžitkovej vody. Na snímke zamestnanci vo výrobnej hale spoloènosti vo štvrtok 11. mája 2023. FOTO TASR - Adriána Hudecová *** Local Caption *** easyfoto
Zdroj foto: TASR

Priemyselná produkcia SR v apríli medziročne poklesla o 2 %. Priemysel tak nadviazal na stagnáciu na konci minulého a začiatku tohto roka. V dlhodobom porovnaní to bol najhorší aprílový výkon od roku 2016 s výnimkou roka 2020, kedy nástup pandémie úplne zastavil výrobu v niektorých odvetviach. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky v apríli 2023 vyprodukovalo hodnotu, ktorá bola len necelé 3 % nad priemerom výkonov v roku 2015. Porovnanie s priemerom roka 2015, tzv. bázický index, umožňuje objektívne porovnať výkon v dlhšom časovom období, upozornili štatistici.

Väčšina odvetví priemyselnej výroby v štvrtom mesiaci 2023 súperila s výraznými medziročnými poklesmi. Najvýznamnejší z hľadiska vplyvu na celkový výsledok priemyslu zaznamenala výroba z gumy a plastu, ktorá sa znížila o 9,4 %. „Nasledoval vplyv viac ako štvrtinového poklesu výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov, viac ako 15 % pokles vo výrobe drevených a papierových výrobkov a pokles o necelých 8 % vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov,“ priblížil ŠÚ SR.

Na druhej strane, vplyv zníženia výkonnosti 9 z 13 sledovaných odvetví z veľkej časti utlmil fakt, že tie najvýznamnejšie boli v pluse. Rast vo výrobe dopravných prostriedkov dosiahol v apríli 7,9 %, medziročné zvýšenie o viac ako 43 % zaznamenala výroba základných farmaceutických výrobkov a prípravkov. Mierne rasty tesne nad nulou boli tiež vo výrobe kovov a kovových konštrukcií a vo výrobe strojov.

Medzimesačne, oproti marcu tohto roka, a po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia SR znížila o 1,2 %.

V súhrne za prvé štyri mesiace roka priemyselná produkcia podľa štatistikov medziročne klesla o 3,1 %. Najvýznamnejší pozitívny vplyv mal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,4 %, ktorý s podporou miernejších rastov v ďalších štyroch odvetviach čiastočne kompenzoval poklesy väčšiny odvetví priemyslu. Z nich malo najväčší vplyv zníženie výroby z gumy a plastu o 9,1 % a výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 28,5 %.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie