fbpx

Trpíte stresom a nespavosťou? TIETO typy meditácie môžu byť skvelým liekom pre vašu dušu

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Pre mnohých dospelých môžu faktory ako stres viesť k problémom so spánkom. Meditácia pritom môže pomôcť zlepšiť spánok. Tu sú tri spôsoby, ako cvičiť.

Ak máte problémy so zaspávaním v noci, nie ste sami. Približne 35 % až 50 % dospelých na celom svete pravidelne pociťuje príznaky nespavosti.

Meditácia vám môže pomôcť lepšie spať. Ako relaxačná technika dokáže upokojiť myseľ a telo a zároveň posilniť vnútorný pokoj. Keď sa meditácia vykonáva pred spaním, môže pomôcť znížiť nespavosť a problémy so spánkom tým, že podporuje celkový pokoj.

Postup meditácie

Meditácia je jednoduchá prax, ktorú môžete vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek. Nepotrebujete špeciálne nástroje ani vybavenie. V skutočnosti jediné, čo potrebujete, je pár minút vášho času, píše portál healthline.com.

Vytvorenie meditačnej rutiny si však vyžaduje prax. Tým, že si urobíte čas na meditáciu, budete s väčšou pravdepodobnosťou využívať jej výhody.

Tu sú základné kroky meditácie:

  • Nájdite si pokojné miesto. Sadnite si alebo ľahnite, podľa toho, čo je vám najpohodlnejšie. Pred spaním môže byť vhodnejšie ležať.
  • Zatvorte oči a pomaly dýchajte. Zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite. Sústreďte sa na svoje dýchanie.
  • Ak sa objaví myšlienka, pustite ju a zamerajte sa na svoje dýchanie.
  • Keď skúšate meditáciu na spánok, buďte so sebou trpezliví. Meditačná prax je práve o tom. Začnite meditáciou 3 až 5 minút pred spaním. Postupom času pomaly zvyšujte čas na 15 až 20 minút. Chvíľu potrvá, kým sa naučíte utíšiť svoju myseľ.

Pozrime sa na konkrétne meditačné techniky, ktoré majú tendenciu dobre fungovať pri spánku, a ako postupovať pri každej z nich.

1. Meditácia všímavosti

Slova „mindfulness“ by sme voľne preložili ako všímavosť, v tomto prípade všímavý stav mysle. Meditácia všímavosti zahŕňa zameranie sa na súčasnosť. Dosahuje sa to zvýšením vášho povedomia o vašom vedomí, dýchaní a tele. Ak si všimnete myšlienku alebo emóciu, jednoducho ju pozorujte. Potom to nechajte prejsť bez toho, aby ste sa súdili.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie