fbpx

Ministerstvo kultúry si najalo právnikov za 6-tisíc. Chce získať doménu stvr.sk

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a fotka budovy STVR. Zdroj: FOTO TASR/Pavol Zachar

Rezort kultúry najnovšie rieši komplikovanú situáciu pri rebrandingu Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Predstavitelia totiž zistili, že internetovú doménu stvr.sk niekto odkúpil. Preto sa rozhodli využiť služby právnikov, ktoré nestoja nemalé peniaze. Či sa im to však podarí, nie je zatiaľ jasné, ale už teraz vieme, že celý proces bude stáť viac, než sa pôvodne plánovalo.

Ako prvý o tom informoval Denník N. Slovenská televízia a rozhlas sa rozhodli angažovať právnikov na získanie domény stvr.sk. Po tom, čo vláda oznámila plán premenovať RTVS na STVR, si niekto rýchlo zaregistroval túto doménu.

Identita nového majiteľa nie je zatiaľ verejne známa, ale je pravdepodobné, že ide o odporcu vlády. V apríli totiž presmeroval doménu na petíciu proti únosu RTVS, ktorá získala viac ako 85-tisíc podpisov. Na stránke je dnes k dispozícii už len kontaktný e-mail admin@stvr.sk.

Kúpa domény alebo súdny boj

STVR môže využiť viacero možností. Najjednoduchšou je kúpa domény od majiteľa, čo pravdepodobne v tomto prípade nebude možné. Doménu tiež možno získať súdnou cestou alebo pomocou konania na Arbitrážnom centre pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR).

Účelom riešenia sporu prostredníctvom ADR je efektívne mimosúdne riešenie sporov vzniknutých vo veci registrácie alebo užívania domény medzi jej držiteľom a treťou osobu. Doménové spory riešia experti Centra ADR a na rozhodnutie majú 30 dní. „Zvyčajne sa rozhoduje v horizonte 2 až 3 mesiacov od podania návrhu a zaplatenia poplatku za vedenie sporu,“ uviedla pre Denník N právnička Zuzana Adamová, ktorá je tiež expertkou Centra ADR.

Právnici za 6-tisíc eur

Ministerstvo podpísalo zmluvu s advokátskou kanceláriou Barrister Legal a to v celkovej hodnote 6-tisíc eur. Registráciu domény stvr.sk iným subjektom považuje STVR za zjavný prípad cybersquattingu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie