fbpx

Medzinárodný vlak Pendolino Košičan bude zmodernizovaný. Ako sa zmena dotkne cestujúcich?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová, cd.cz

Populárny vlak spájajúci metropolu východu s českým hlavným mestom bude na istý čas nahradený inou súpravou. Cestujúcich však čaká i tak vysoký komfort.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje cestujúcej verejnosti, že od štvrtka 15. augusta sa zmení radenie medzinárodného vlaku SuperCity Pendolino Košičan. Ten priamo spája Košice s Prahou súpravou Pendolino, ktorá je v prevádzke na českých tratiach už vyše 20 rokov.

Tieto vlaky sú vyhradené aj pre spoj 240/241 Košičan. Prejdenie jednej priamej trasy predstavuje viac než 700 kilometrov. Vlak, ktorý patrí Českým dráham, však bude v najbližších dňoch stiahnutý z obehu a nahradený iným.

Od 15. augusta bude v najbližších mesiacoch vlak označený kategóriou EuroCity zložený z moderných vozňov určených pre prevádzku vlakov vyššej kvality. Podľa dostupných informácií Českých dráh opatrenie potrvá do konca platnosti cestovného poriadku 2024.

O vysoký komfort cestujúcich nebude núdza. Ako píše ZSSK, súprava bude zložená z klasických siedmich klimatizovaných vozňov. „Súprava ponúkne cestujúcim služby ako palubná Wi-Fi sieť, elektrické zásuvky pre dobíjanie cestovnej elektroniky, bistro vozeň, prepravu osôb s obmedzenou mobilitou aj prepravu bicyklov. Cestovný poriadok spojov zostáva nezmenený. Vlak bude naďalej premávať na celej trase Praha – Košice – Praha s povinnou rezerváciou.“

Dôvodom zmeny je inštalácia a skúšobná prevádzka moderného vlakového zabezpečovacieho systému ETCS, ktoré plánujú pridať na elektrické jednotky 680 Pendolino. Tie sú štandardne prevádzkované na spojoch SC Pendolino Košičan. Keďže systém ETCS bude na Pendoline nejaký čas testovaný, Dopravný úrad SR neumožňuje vjazd tejto súpravy na územie Slovenska, kým sa neukončí skúšobná prevádzka.

S návratom Pendolin na trasu Praha – Košice sa počíta po schválení ETCS na jednotkách radu 680 pre medzinárodnú prevádzku. To znamená, až po dokončení montáže, skúšok a schválenia ETCS na všetkých jednotkách.

Cestujúci budú aktuálne informovaní o prípadných zmenách, ako aj zostavení vlakových súprav a ponúkaných službách,  na webe ZSSK a vo všetkých informačných a predajných systémoch Českých dráh.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie