fbpx

VIDEÁ + FOTOGALÉRIA: Nad Slovenskom bolo v noci nebeské divadlo. Oblohu rozžiarila POLÁRNA ŽIARA aj unikátny meteorický roj

Snímky z nebeského divadla, ktoré boli odfotené počas dnešnej noci. Zdroj: FACEBOOK/Severe Weather Slovakia - Foto Skupina/Slavomír Záň, Nikolas Čikala

V noci sa nad Slovenskom objavilo obrovské, nečakané prekvapenie, ktoré rozžiarilo oči mnohým pozorovateľom. Na oblohe sa zjavila krásna polárna žiara, ktorá sa dala pozorovať aj voľným okom. Lenže to nebolo všetko. Ako keby tej krásy nebolo málo, oblohou celú noc poletovali aj Perzeidy, informuje o tom portál imeteo.sk.

Noc z nedele na pondelok si pre nás pripravila nádherné nebeské divadlo a odmenila najmä tých, ktorým sa nelenilo obetovať spánok a počkali si naň do skorých ranných hodín.

Na mnohých miestach Slovenska bola noc nielen jasná, ale aj príjemne teplá. Mnohí ľudia sa preto rozhodli ísť pozorovať Perzeidy a kto vydržal vonku dlhšie, dostal odmenu aj v podobe polárnej žiary.

 

Žiaru bolo možné pozorovať voľným okom

V noci mohli pozorovať krásnu polárnu žiaru skutočne len tí najtrpezlivejší, ktorí zotrvali pod nočnou oblohu až do ranných hodín. Objavila sa totiž až okolo 2:00 h, čiže ráno v pondelok 12. augusta.

Podmienky na jej pozorovanie napokon boli priaznivé, vďaka geomagnetickej búrke triedy G2 a zložky medziplanetárneho magnetického poľa (Bz), ktorá dosahovala záporné hodnoty.

Polárnu žiaru skrášľovali aj Perzeidy

Mnohí z nás včera v noci vyšli von najmä za účelom pozorovania Perzeíd, ktorých činnosť vrcholí práve v tieto dni.

(Galéria pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie