Superpotravina zvaná prepeličie vajíčka: Aziati a čínska medicína na ne nedajú dopustiť, sú prospešné zdraviu

Reklama
Prepeličie vajíčka sa odporúčajú jesť ľuďom, ktorí trpia častým prechladnutím, pretože majú antibakteriálne účinky. Tiež zlepšujú astmu, zamedzujú bolestiam hlavy a upravujú krvný tlak. Zdroj: Freepik

Rozdiel medzi slepačím a prepeličím vajcom? Nie je to len vo veľkosti. V čom ten rozdiel hlavne spočíva? Prečítajte si, aké sú prepeličie vajcia prospešné ľudskému zdraviu a poznačte si recept na obohatenie vášho stola. Informuje portál zdravijakovasen.cz.

Aziati a čínska medicína na prepeličie vajcia nedajú dopustiť. Oproti tým slepačím obsahujú 2× viac vitamínov a 5× viac fosforu (ten prospieva duševnému vývoju), železa a draslíka ako vajce slepačie, ale aj veľké množstvo lecitínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Sú plné omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Prospievajú vývoju mozgu, svalstva a tkanív, zvyšujú potenciu, harmonizujú krvný obeh aj látkovú výmenu.

Chutia ako slepačie vajcia, ale nespôsobujú potravinové alergie. Naopak obsahujú ovomukoidový extrakt, ktorý je využívaný na liečbu alergie.

Prepeličie vajíčka sa odporúčajú jesť ľuďom, ktorí trpia častým prechladnutím, pretože majú antibakteriálne účinky. Tiež zlepšujú astmu, zamedzujú bolestiam hlavy a upravujú krvný tlak.

Je zaujímavé, že prepelice majú telesnú teplotu 42 ° C, preto netrpia infekciami. A tiež tvrdšia škrupina ich vajec znižuje riziko nákazy salmonelou.

Japonské deti napríklad dostávajú denne na obed dve prepeličie vajíčka. Chytré, že?

Slané muffiny z prepeličích vajíčok

Slané muffiny z prepeličích vajíčok. Zdroj: Reprofoto/Zdravijakovasen.cz

Čo budete potrebovať:

maslo alebo olej na vymazanie formičiek

zemiaky typu C, 500 g, olúpaných a nastrúhaných najemno

anglická slanina 150 g, nakrájaná na drobné kocky

kyslá smotana 100 g

prepeličie vajcia 12 ks

soľ

korenie

Postup:

Muffinové formy vymažte maslom alebo olejom. Zo zemiakov vytlačte prebytočnú vodu, osoľte a okoreňte.

Rozdeľte ich do formičiek (najlepšie plechových) a pomocou lyžice ich vtlačte na dno a strany formy tak, aby utvorili košíček. Dajte ich do rúry a pečte 15–20 minút dozlatista.

Slaninu zľahka opečte na panvici do chrumkava.

Do každého košíčka dajte trochu kyslej smotany a slaniny. Navrch rozklepnite vajcia, osoľte, okoreňte a dajte ešte na 10 minút do rúry piecť.

Dobrú chuť!

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie