fbpx

Pozor na falošné ubytovanie: NBÚ varuje pred online podvodmi!

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com, TASR/Jaroslav Novák

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje pred príliš výhodnými online ponukami ubytovania a pobytov, ktoré môžu byť podvodné. Upozorňuje, že výrazné zľavy či platba vopred na účet často naznačujú nekalé praktiky, informuje TASR.

 

NBÚ odporúča pred úhradou dôkladne preveriť názov ubytovania a prečítať si recenzie. „Vyhľadajte svoje ubytovanie a prečítajte si recenzie. Nespoliehajte sa na jeden zdroj a venujte pozornosť dlhodobej histórii hodnotení, keďže aj tie môžu byť zmanipulované,“ upozorňuje NBÚ. Dodáva, že ak je ubytovanie naozaj dostupné, pravdepodobne ho nájdete na viacerých portáloch.

 

Ďalší krok zahŕňa overenie adresy v mapách. Ak ubytovanie na fotkách nezodpovedá realite, ponuku ignorujte a nahláste ju ako podvod.

NBÚ tiež odporúča skontrolovať pravosť fotografií z inzerátu. „Fotografie môžu byť ukradnuté z inej ponuky alebo pochádzať z fotobanky. Preto overujte nielen pravosť fotografií, ale aj ich zdroj,“ zdôrazňuje úrad.

Je dôležité zistiť, kto za inzerátom stojí, a pokúsiť sa s touto osobou spojiť telefonicky. Ak je kontakt možný len cez e-mail, buďte opatrní. „Výnimkou sú veľké platformy, ktoré vyžadujú komunikáciu cez vlastné nástroje kvôli vašej bezpečnosti,“ vysvetľuje NBÚ.

Na záver NBÚ odporúča zaplatiť ubytovanie cez overené stránky a vyhnúť sa ponukám zo sociálnych sietí. Varovným signálom je požiadavka na platbu v hotovosti alebo cez pochybné metódy, či lákavé zľavy za okamžitý prevod.

 

Využite možnosť jednorazových platobných kariet na internetové platby, aby ste predišli opakovaným zrážkam z účtu,“ radí NBÚ a pripomína, že ubytovanie je možné overiť aj cez sociálne siete.ň

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie