fbpx

Ako spať v lete – najlepšie TIPY, ako sa ochladiť počas vlny horúčav

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Posledná vlna horúčav na Slovensku spôsobila, že mnohí Slováci majú problémy so spánkom v noci. Keďže nie každý má k dispozícii klimatizáciu, treba sa zaobísť aj bez nej, píše mirror.co.uk. Ako teda zostať v spálni v chlade?

Tu je niekoľko tipov, ako sa dobre vyspať počas horúčav.

1) Spite nahí

Zbavte sa pyžama a ak je to možné, spite nahí. Ak sa často potíte, zvážte prehodenie plážovej osušky cez posteľ a vankúše, aby ste chránili svoje posteľné prádlo, uvádza Birmingham Live.

2) Otvorte okná

Ak je to možné, otvorte viacero okien na rôznych stranách vášho bytu, aby ste umožnili cirkuláciu vzduchu. Toto však nemusí byť vhodné, ak bývate v bungalove, byte na prízemí alebo v suteréne, kvôli zvýšenému riziku vlámania. Ak vás ruší hluk z ulice, zvážte použitie štupľov do uší – len sa uistite, že ráno budete počuť budík.

3) Dajte si vlažnú sprchu pred spaním

Vlažná sprcha pred spaním vám môže pomôcť schladiť sa. Je lepšie vyhnúť sa ľadovej sprche, pretože vaše telo na to zareaguje zvýšením teploty. Začnite sprchou, ktorá je nastavená na vašu normálnu teplotu, aby to nebol prílišný šok, a potom ju postupne znižujte, až kým nebude vlažná alebo chladná, ale nechoďte až do úplne studenej.

4) Kúpte si ventilátor

Zvážte kúpu ventilátora. Elektrický ventilátor v miestnosti môže na vás fúkať chladný vzduch. Hoci tieto ventilátory nie sú vždy tiché, po čase si na hluk zvyknete. Spánkoví odborníci tvrdia, že elektrický ventilátor je najrozumnejšou voľbou na to, aby ste počas horúcej noci zaspali.

Z dlhodobého hľadiska by ste mohli zvážiť inštaláciu stropného ventilátora.

6) Použite ľahkú perinu – alebo vôbec žiadnu

Použite ľahkú perinu – alebo vôbec žiadnu. Použite letnú perinu s nižším stupňom teploty alebo sa vzdajte periny úplne a zvoľte tenkú bavlnenú plachtu, ktorá bude absorbovať pot. Prehoďte plachtu cez posteľ a spite na nej – vždy si ju môžete cez seba prehodiť počas najtemnejších, najchladnejších častí noci.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie