fbpx

Psychológovia zistili, že premýšľanie môže byť naozaj bolestivé, čo otvára nové otázky

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Vedci tvrdia, že ak sa niekto sťažuje, že ho bolí myslieť, môže na tom niečo byť, informuje talker.news. Mentálna námaha sa zdá byť spojená s nepríjemnými pocitmi v mnohých situáciách, podľa novej štúdie publikovanej v časopise Psychological Bulletin.

Hlavný autor, profesor Erik Bijleveld z Radboud University v Holandsku, povedal: „Manažéri často povzbudzujú zamestnancov a učitelia študentov, aby sa mentálne snažili.

„Na prvý pohľad to vyzerá, že to funguje dobre: zamestnanci a študenti sa často rozhodujú pre mentálne náročné aktivity.

„Z toho by ste mohli byť v pokušení dospieť k záveru, že zamestnanci a študenti majú tendenciu užívať si intenzívne myslenie. Naše výsledky však naznačujú, že tento záver by bol nesprávny: Vo všeobecnosti ľudia skutočne nemajú radi mentálnu námahu.” Holandský výskumný tím vykonal analýzu 170 predchádzajúcich štúdií, publikovaných v rokoch 2019 až 2020 a zahŕňajúcich 4 670 účastníkov, aby preskúmal, ako ľudia zvyčajne prežívajú mentálnu námahu.

Tím to urobil testovaním, či je mentálna námaha spojená s nepríjemnými pocitmi a či táto asociácia závisí od úlohy alebo populácie, ktorej sa to týka.

Štúdie použili rôznych účastníkov, od vojenských zamestnancov až po amatérskych športovcov, v 29 krajinách a zahŕňali 358 rôznych kognitívnych úloh.

Vo všetkých analyzovaných štúdiách účastníci hlásili úroveň úsilia, ktoré vynaložili, ako aj mieru, do akej prežívali nepríjemné pocity, ako sú frustrácia, podráždenie, stres alebo znechutenie.

Naprieč všetkými rôznymi skupinami a úlohami Bijleveld tvrdí, že čím väčšia bola mentálna námaha, tým väčšia bola nepríjemnosť, ktorú účastníci pociťovali. Povedal: „Naše zistenia ukazujú, že mentálna námaha je nepríjemná naprieč širokým spektrom populácií a úloh. To je dôležité pre odborníkov, ako sú inžinieri a pedagógovia, aby to mali na pamäti pri navrhovaní úloh, nástrojov, rozhraní, aplikácií, materiálov alebo inštrukcií.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie