fbpx

Máte doma absolventa strednej školy? Nemali by ste prepásť dôležitý termín

Úrad práce ponúka pre absolventov stredných škôl viaceré podporné programy. Zdroj: Unsplash; TASR

Ak máte doma absolventa, alebo ste sami práve ukončili strednú školu, spozornite. Po ukončení štúdia majú tieto osoby možnosť evidovať sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom môžu získať viaceré výhody. Ak sa zaregistrujú do 10. septembra, vyhnú sa povinnosti platenia zdravotného poistenia z vlastného vrecka a zároveň zabezpečia rodičom uplatniť si nárok na prídavok na dieťa. Podľa portálu peniaze.sk ponúkajú úrady aj množstvo podporných služieb vrátane príspevkov na vzdelávanie a finančnú pomoc pre znevýhodnených uchádzačov.

Po ukončení stredoškolského štúdia majú všetci absolventi možnosť sa zaevidovať na úrade práce. Evidencia je dobrovoľná a otvorená pre všetkých, ktorý hľadajú uplatnenie na trhu práce. Ak sa však chcú vyhnúť povinnosti platiť zdravotné poistenie, mali by tak urobiť do 10. septembra. Do tohto termínu im prislúcha status nezaopatreného dieťaťa, čo im rodičom zabezpečuje poberanie prídavku na dieťa. Okrem toho ponúkajú úrady aj podporné služby, ktoré môžu mladým uchádzačom uľahčiť hľadanie nového pracovného miesta.

Okrem základných služieb ponúkajú aj programy na zvýšenie zamestnanosti. Jedným z nich je aj projekt „Zručnosti pre trh práce“, v rámci ktorého môžu absolventi požiadať o príspevok na vzdelávanie podľa vlastného výberu. Príspevok pokrýva základné náklady na kurz, ak adept spĺňa podmienky. Znevýhodneným uchádzačom je poskytovaná finančná pomoc na pokrytie nákladov súvisiacich s účasťou na prezenčných kurzoch.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny motivuje zamestnávateľov k vytváraniu nových pracovných miest, o ktorom sme ťa už informovali na našom webe. Jedným z týchto podporných projektov je aj „Právo na prvé zamestnanie„, kde zamestnávatelia môžu získať príspevok na úhradu časti nákladov na zamestnanie absolventov. Tento príspevok môže predstavovať sumu až 1 318,53 eur mesačne a celková podpora na jedného účastníka môže presiahnuť 7 900 eur.

Pre tých, ktorí sa rozhodnú podnikať, je dostupný príspevok vo výške 7 534 €. Tento príspevok je dostupný pre tých absolventov, ktorí sa chcú sami zamestnať a splnia podmienky národného projektu „Finančné stimuly pre zamestnanosť„. Ak sú absolventi evidovaní ako uchádzači viac ako mesiac, môžu požiadať o príspevok na prax, ktorý môže byť vyplácaný vo výške životného minima po dobu 3 až 6 mesiacov.

Absolventi musia pri prvej návšteve úradu priniesť platný občiansky preukaz, doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní a potvrdenie o dobe štúdia. Spomínané národné projekty sú spolufinancované z fondov Európskej únie v rámci Programu Slovensko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie