Cuketa je veľmi obľúbené jedlo nielen medzi Slovákmi preferujúcimi vegetariánsku stravu, ale aj u „všežravcov“. Je však dôležité dávať si pozor na jej chuť. Ak je cuketa príliš horká, riskujete otravu organizmu, píše Záhradkár.
Cucurbitacíny sú látky, ktoré pri konzumácii môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako nevoľnosť, zvracanie, hnačku a v krajných prípadoch dokonca až smrť. Tieto látky sú toxické a väčšinou sa nachádzajú v stresovaných alebo divokých rastlinách. Cukety, ktoré sú vypestované doma v záhradách alebo zakúpené v obchode majú nižšie riziko výskytu cucurbitacínov, vďaka ich odrodám. Ak však cuketa chutí príliš horko, radšej ju nejedzte a je lepšie ju vyhodiť.
Ako sa najúčinnejšie vyhnúť riziku otravy?
- Ochutnať malý kúsok: Ak máte podozrenie, že cuketa je horká, ochutnajte malý kúsok. Ak je chuť príliš horká a nepríjemná, nekonzumujte ju.
- Opatrnosť pri domácich plodinách: Pozor si dávajte hlavne na cukety vypestované v domácich záhradách, kde sa môžu rozvíjať cucurbitacíny hlavne v stresovaných alebo krížených rastlinách.
- Spracovanie: Zníženie obsahu cucurbitacínov zabezpečí tepelná úprava, avšak pri výraznej horkosti nemusí byť ani toto dostatočné.
Aj napriek spomínaným rizikám je cuketa výbornou a zdravou zložkou stravy. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdravému zraku, znižujú riziko srdcových chorôb a podporujú trávenie. Rozhodne by ste teda na ňu nemali zanevrieť.