fbpx

Turisti utekali z pláže. More v Chorvátsku zaplavila hnedá slizovitá tekutina

Odborníci vysvetlili, či je sliz v mori, ktorý sa rozšíril cez severný Jadran, nebezpečný. Zdroj: FB/Poreština.info

Turistov na Istrii nepríjemne prekvapila hnedá slizovitá tekutina, ktorá znečistila tamojšie more. Podľa odborníkov ale nebola zdraviu škodlivá.

Rekordné teploty ovplyvnili aj morský ekosystém. Na severnom Jadrane mora prekvitá už mesiace a hnedý sliz sa rozšíril do zátok pri Rovinji, Poreči a ďalej na sever. Hnedá tekutina vo vode vytvorila rozsiahlu škvrnu.

Podľa webu 24SATA ​​tento nevábne vyzerajúci jav odohnal z pláží nejedného turistu.

Ako ale upozorňuje portál Danas, tentoraz nešlo o splašky, ktoré čas od času vodu pri chorvátskych brehoch znečistia, ale o takzvaný morský kvet, teda premnožené drobné riasy a sinice, ktoré kvôli vytvorenému slizu prakticky znemožňujú kúpanie. Zatiaľ čo morské riasy nie sú považované za škodlivé pre plavcov, niektorí kúpajúci sa vyjadrujú svoju nespokojnosť so slizom.

„Musíš sa osprchovať, hneď sa cítiš lepkavý,“ vysvetľuje jeden kúpajúci sa. Iní sa zdajú byť menej proti morskému slizu. Turista z Holandska priznáva, že to nie je pekný pohľad, ale tvrdí, že voda je stále dobrá.

Podľa chorvátskych úradov ide o nepríjemný ale nijako nebezpečný jav, ktorý sa vo vodách severného Jadranu objavuje opakovane. Podľa miestnych riasy obvykle priplávajú od talianskeho pobrežia.

Väčšinou sa však tento jav objavuje v júni a júli. Nie inak tomu bolo aj tento rok , kedy bol výskyt kvetu veľmi silný.

Podľa odborníkov sa navyše jeho množstvo bude do budúcnosti ďalej zvyšovať . Riasam totiž prospievajú rastúce teploty morí.

„Nemôžeme očakávať, že zmizne len tak. Kým je obeh uzavretý, zostane tam. Všetko závisí od toho, odkiaľ vietor fúka a kde bude tieto nahromadenia zhromažďovať,“ povedal pre TV Nova  Martin Pfannkuchen, vedúci Centra pre morský výskum Inštitútu Ruđera Boškovića.

V Inštitúte pre morský výskum v Rovinji sa vzorky analyzujú každý deň.

„Je zaujímavé, že sú to všetko druhy, ktoré sa bežne bežne vyskytujú v mori počas celého roka. Žiadna z nich nie je nová, len je ich teraz v mori viac,“ povedal pre televíziu Nova biológ Ivan Vlašiček.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie