fbpx

Tragédie v Tatrách: Horská záchranná služba našla pri plese mŕtveho muža i uviaznutých turistov

Horskí záchranári v sobotu zasahovali pri viacerých udalostiach. Zdroj: HZS, Reprofoto/Lovely Slovakia

Pri Veľkom Hincovom plese vo Vysokých Tatrách našli v sobotu 10. augusta telo muža bez známok života. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

„HZS prijala informáciu od náhodných turistov, že pri brehu Veľkého Hincovho plesa sa má nachádzať muž v bezvedomí,“ uviedla na sociálnej sieti.

 

O súčinnosť požiadala Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS) z Popradu, ktorá po medzipristátí v Starom Smokovci zobrala na palubu aj horského záchranára.

Keď dorazili na miesto, vysadili lekára s horským záchranárom pomocou palubného navijaka.

„Žiaľ, lekár VZZS už mohol skonštatovať iba smrť muža,“ dodala HZS.

Záchranári mali v tento deň ešte niekoľko zaujímavých výjazdov vo Vysokých Tatrách

Dňa 10.8.2024 prijala HZS tiesňové volanie zo steny Kežmarského štítu, kde došlo k približne 20 metrov dlhému výpadku poľského horolezca zo steny, pričom utrpel poranenie dolných končatín. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá po medzipristátí v Starom Smokovci zobrala na palubu dvojicu horských záchranárov.

Po prílete na miesto bol horský záchranár vysadený k zranenému za pomoci palubného navijaka. Po evakuácií zo steny, bol záchranár HZS s pacientom naložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný na heliport do Starého Smokovca, kde bol pacient odovzdaný posádke RZP.

Súbežne so záchrannou akciou v stene Kežmarského štítu, prijala HZS žiadosť o pomoc od trojice turistov, ktorí nevedomky zišli z TZCH vedúcemu na Veľkú Svišťovku od Zeleného plesa a uviazli v exponovanom teréne. Vrtuľník VZZS po odovzdaní pacienta RZP na heliporte, tak smeroval s dvojicou záchranárov HZS pod Veľkú Svišťovku.

Posádka vrtuľníka postupne vysadila horských záchranárov palubným navijakom na miesto, kde sa nachádzala uviaznutá trojica. Turisti boli spolu so záchranármi postupne evakuovaní k Chate pri Zelenom plese, odkiaľ pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Počas prebiehajúcej záchrannej akcie v stene Veľkej Svišťovky prišlo na HZS ďalšie naliehavé volanie zo steny Malého Ľadového štítu. Tu pomoc potreboval 31- ročný poľský horolezec, ktorý vypadol so skalným blokom a v dôsledku pádu si poranil dolnú končatinu. Záchranársky vrtuľník s horským záchranárom na palube, tak smeroval na pomoc aj tretí krát. Záchranár HZS bol k zranenému horolezcovi vysadený palubným navijakom. Po evakuácií zo steny bol pacient letecky transportovaný do nemocnice v Poprade.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie