fbpx

Lietajúce taxíky? Už o dva roky to môže byť skutočnosť

Spoločnosť chce lietajúce taxíky masovo využívať už v roku 2026. Zdroj: Reprofoto/Uk.motor1.com, Reprofoto/Iotworldtoday.com

Spoločnosť Archer Aviation oznámila dohodu so spoločnosťou Stellantis, v rámci ktorej by automobilka mala pokryť až 370 miliónov dolárov (takmer 340 miliónov eur) nákladov súvisiacich s pracovnou silou na podporu plánovaného zvýšenia výroby lietajúcich taxíkov, informuje channelnewsasia.com.

Financovanie poskytne spoločnosti Archer potrebný kapitál na výrobu jej vlajkového lietadla ‚Midnight‘ s cieľom dosiahnuť ročnú produkciu 650 jednotiek. Na konci júna mala spoločnosť hotovosť a ekvivalent hotovosti vo výške 360,4 milióna dolárov.

Odvtedy spoločnosť Archer zabezpečila dodatočný kapitál vo výške 230 miliónov dolárov, vrátane príspevkov od spoločností Stellantis a United Airlines.

Spoločnosť Stellantis, ktorá je najväčším akcionárom spoločnosti Archer, bude postupne dostávať akcie spoločnosti na základe vzniknutých nákladov na pracovnú silu.

Odvetvie elektrických lietadiel s vertikálnym vzletom a pristátím (eVTOL) čelí prekážkam súvisiacim s batériami a infraštruktúrou a vyžaduje financovanie na zvýšenie výroby, avšak ešte nezískalo certifikáciu na prepravu cestujúcich v Spojených štátoch.

Investori sa tento rok odvrátili od amerických hráčov v oblasti eVTOL, pričom akcie spoločnosti Archer klesli o 35 percent a akcie konkurenčnej spoločnosti Joby Aviation klesli o 21,8 percenta. Akcie spoločnosti Archer po správe o dohode vzrástli, no potom tieto zisky stratili, keď spoločnosť oznámila ďalšiu kvartálnu stratu.

Spoločnosť Archer tiež oznámila, že letecká spoločnosť Future Flight Global plánuje zakúpiť až 116 lietadiel Midnight v hodnote až 580 miliónov dolárov a už zložila úvodnú zálohu. Okrem toho výrobca eVTOL oznámil plány na spustenie siete leteckej mobility v Los Angeles s plánovaným začiatkom prevádzky už v roku 2026.

Plánovaná sieť v jednom z najpreplnenejších miest v Spojených štátoch umožní pasažierom prísť na neďaleký vertiport, alebo miesto pre vertikálny vzlet a pristátie, a potom letieť 10 až 20 minút v lietadle Midnight spoločnosti Archer do cieľového miesta v rámci siete.

Spoločnosť so sídlom v San Jose, Kalifornia, nezverejnila veľkosť investície pre plánovaný projekt v Los Angeles.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie