fbpx

Maďarský vízový krok otvára dvere ruským špiónom, varuje EÚ

Na prvej snímke maďarský premiér Viktor Orbán a na druhej ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: FOTO TASR/AP

Nedávne rozhodnutie Maďarska uvoľniť vízové obmedzenia pre ruských návštevníkov predstavuje otvorené dvere pre špiónov a lídri EÚ by mali prijať okamžité protiopatrenia, uviedla najväčšia politická strana bloku, píše ft.com.

V liste, ktorý videli noviny Financial Times, Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany, uviedol, že tento krok umožní neprevereným Rusom voľne cestovať po väčšine EÚ, čo vyvoláva „vážne obavy o národnú bezpečnosť“.

Weber napísal predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, aby túto otázku predložil na nadchádzajúcom summite lídrov v októbri.

Maďarsko tento mesiac zverejnilo podrobnosti o novom rýchlom vízovom systéme pre občanov ôsmich krajín, vrátane Ruska a Bieloruska, ktorý im umožňuje vstup do Maďarska bez bezpečnostných kontrol alebo iných obmedzení. Budapešť uviedla, že mnohí budú pracovať na výstavbe jadrovej elektrárne s ruskou technológiou.

Weber však vyhlásil, že potreba nového imigračného systému v Maďarsku je „pochybná“ a varoval, že by mohol „vytvoriť vážne diery pre špionážne aktivity a potenciálne umožniť veľkému počtu Rusov vstúpiť do Maďarska s minimálnym dohľadom, čo predstavuje vážne riziko pre národnú bezpečnosť“.

„Táto politika by tiež mohla uľahčiť Rusom pohyb po schengenskom priestore, čím by sa obišli obmedzenia vyžadované právom EÚ,“ dodal Weber.

List vyzýva lídrov EÚ, aby „prijali čo najprísnejšie opatrenia na okamžitú ochranu integrity schengenského priestoru, obmedzili bezpečnostné riziko, ktoré už vzniklo, a zabránili členským štátom v prijímaní podobných iniciatív v budúcnosti“.

Hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána, Zoltán Kovács, obvinil Webera z klamstva.

„Maďarský imigračný režim je najprísnejší v EÚ,“ uviedol na sieti X. „Hosťujúcim pracovníkom je povolený vstup iba v rámci regulovaného rámca, ktorý zahŕňa bezpečnostnú kontrolu, a môžu zostať len na obmedzené obdobie výlučne na účely zamestnania.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie