fbpx

Cenzúra v STVR: Redaktorke mali oklieštiť reportáž, následne ju stopli úplne

Redaktorka STVR na svojom účte píše o cenzúre vo verejnoprávnej televízii. Zdroj: Instagram/@barbora_sisolakova; TASR

Slovenská televízia mala podľa reportérky Barbory Šišolákovej zasahovať do jej reportáže s ministrom Tarabom o dozore nad zálohovým systémom. Najprv ju mala pustiť do vysielania v oklieštenej verzii, následne jej pokračovanie mala stopnúť úplne, informuje portál interez.sk.

Redaktorka na svojom Instagramovom účte upozorňuje na zvýšenú opatrnosť a nátlak na spravodajstvo zo strany vedenia STVR. Verejnoprávna televízia sa však voči obvineniam bráni. „V reportáži chýbala pasáž o tom, že pod legislatívnymi dokumentami bol podpísaný Patrik Podhorský. Ukázalo sa totiž, že s jeho advokátskou kanceláriou uzatvoril rezort a jeho dve organizácie (Vodohospodárska výstavba a vodohospodársky podnik) dokopy päť zmlúv za vyše pol milióna eur behom dvoch mesiacov. Keď som s okresaním reportáže nesúhlasila, dostala som od vedenia prísľub, že sa môžem téme venovať samostatne ďalší deň, lebo pán Patrik Podhorský bude mať dlhší čas na vyjadrenie,“ informuje Šišoláková. Téme sa redaktorka mala venovať aj naďalej a pripravenú reportáž poslala na schválenie. Vedenie ju však stoplo a do vysielania nepustilo, na čo sa reportérka mala obrátiť na právnika.

Doplňujúce informácie o Patrikovi Podhorskom sa do reportáže nedostali ani v pôvodnej, ani vo verzii pokračovania. Redaktorka STVR mala divákov ochudobniť o obsah vo verejnom záujme, pričom s týmito informácie medzičasom prišli iné médiá. „Je to vaša televízia, máte poznať pravdu,“ uviedla Šišoláková. K reportáži sa vyjadrila aj STVR, ktorá uvádza, že Barbora Šišoláková vo svojom instagramovom príspevku vyjadrila svoje subjektívne stanovisko. „Vedenie spravodajstva Slovenskej televízie jej nepozastavilo reportáž, na základe odporúčania právneho odboru vedenie spravodajstva len požiadalo redaktorku o dopracovanie témy. V záujme dodržania zákonnej povinnosti vysielateľa zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu bolo potrebné doplniť k téme stanovisko druhej strany a ďalšie vecné informácie,“ píše šéfka sekcie marketingu a komunikácie Andrea Pivarčiová.

RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska) od 1. júla 2024 funguje pod novým názvom STVR (Slovenská televízia a rozhlas). Ministerka kultúry Martina Šimkovičová kvôli tomuto zákonu čelila kritike nielen zo strany opozície, ale aj odbornej a širokej verejnosti. Teraz však čelí ďalšej vlne odporu kvôli odvolaniu šéfa SND Mateja Drličku a šéfky SNG Alexandry Kusej, o ktorom sme ťa informovali. Kultúrna obec preto na pondelok 12. augusta zorganizovala protest za otvorenú kultúru a opozičné PS a SaS zvolalo ďalší na utorok 13. augusta.


Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie