fbpx

V Indii sa šíri nový zákerný VÍRUS! Zabil už 19 ľudí, v ohrození sú najmä deti

V Indii sa šíri nový nebezpečný vírus. Zdroj: Unsplash

Nový vírus Chandipura robí vrásky na čele najmä indickým vedcom a lekárom. K 31. júlu táto krajina hlásila 53 potvrdených prípadov a 19 úmrtí. Najviac zasiahnuté sú aktuálne indické štáty Radžastan a Gudžarát, informujú topky.sk.

J. P. Nadda, indický minister zdravotníctva uviedol, že bola vytvorená pracovná skupina na podporu miestnych orgánov v boji proti epidémii a zistiť majú aj hlavné ohniská ochorenia. Taliansky portál Leggo informoval aj o tom, že v postihnutých oblastiach posilnili dezinsekciu a zároveň spustili informačnú kampaň pre miestne obyvateľstvo.

Chandipura je vírus z rodu arbovírusov patriaci k vírusom besnoty. Prvýkrát bol objavený v roku 1965 v dedine Chandipura, po ktorej dostal vírus svoje pomenovanie. Spôsobuje horúčku a príznaky sú podobné chrípke. V závažnejších prípadoch spôsobuje akútnu encefalitídu, zápal a opuch mozgu. Odborníci varujú, že najohrozenejšie sú deti do 15 rokov. Tento vírus prenášajú komáre, kliešte a piesočné mušky. Aj keď sa vírus spočiatku javí ako bežná chrípka, počas 24 až 48 hodín môže prerásť v encefalitídu, kómu, či následnú smrť.

Podľa portálu živě.cz nie je presný spôsob, ako vírus prenikne do centrálneho nervového systému, ani ako môže spôsobiť zápal mozgových blán, dostatočne preskúmaný. Experti však predpokladajú, že keď infikovaný hmyz uštipne človeka, vylúči pri tom sliny, ktoré sú nainfikované týmto vírusom. Vírus sa následne dostane do krvného obehu, nakazí imunitné bunky monocyty a rozmnoží sa. Následne sa dostane do centrálneho nervového systému a narušením ochrannej hematoencefalickej bariéry sa dostane do mozgu. V mozgu vírus vylučuje bielkovinu fosfoproteín, ktorá je príčinou rýchlej smrti.

Indické úrady odporúčajú ľuďom nosiť oblečenie s dlhým rukávom na minimalizovanie rizika uštipnutia infikovaným hmyzom. Odporúčajú aj používanie sietí proti hmyzu. Svoj podiel na prevencii majú aj repelenty a dostatočná hygiena. Na ochorenie v súčasnosti neexistuje vakcína ani účinné antivirotiká. V prípade nákazy je jedinou možnosťou podporná liečba, ktorá však len zmierňuje príznaky. Kľúčová je pritom aj včasná diagnostika a v prípade potreby aj hospitalizácia. Aj keď je vírus prevažne lokalizovaný na indickom subkontinente, v minulosti sa objavil aj v západnej Afrike či na Srí Lanke.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie