fbpx

Typy partnerských vzťahov a ich vplyv na náš život: Ako rozpoznať, čo ti prospieva a čo škodí

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Medziľudské vzťahy sú nevyhnutnou súčasťou života. Tie blízke, rodinné, ktoré budujeme denne, až po tie vzdialenejšie, náročnejšie na udržiavanie. Bez ohľadu na povahu vzťahu sú to práve ony, ktoré vám pomáhajú udržať psychickú pohodu a sú prípadnou podporujúcou sieťou v okamihu, keď sa ti nedarí. Takáto sieť priateľstva najrôznejších typov je potom nevyhnutná pre fyzickú a duševnú pohodu, hovorí web novinky.cz.

 

Spojenie s ostatnými ľuďmi sa budujú celý život. Niektoré kontakty prinášajú pozitívne vzťahy, ktoré nám pomáhajú cítiť spolupatričnosť, ďalšie môžu byť menej užitočné alebo môžu mať dokonca negatívny vplyv na duševné zdravie a pohodu.

Aj preto je dobré sa naučiť definovať si vzťahy s ľuďmi vo svojom okolí. Jedine tak zistíš, čo od nich očakávaš ty a čo ten druhý. Napríklad prídeš na to, že ste obaja na rovnakej vlne, ale môže sa tiež stať, že od vzťahu každý očakáva niečo iné a nemá zmysel v ňom pokračovať.

Pokiaľ hovoríme o partnerských vzťahoch, možno ich podľa psychologičky Kendry Cherryovej rozdeliť na nasledujúce typy:

Platonické vzťahy – Ide o druh priateľstva, ktorý zahŕňa úzke, intímne puto bez sexu alebo romantiky. Platonické vzťahy sa môžu vyskytovať v širokej škále prostredí a môžu zahŕňať priateľstvo osôb rovnakého alebo opačného pohlavia.

Môžeš si vytvoriť platonický vzťah so spolužiakom alebo spolupracovníkom alebo môžeš nadviazať vzťah s osobou v inom prostredí. Napríklad pri športovej aktivite, pri čakaní detí na krúžky, keď si zájdeš na jedno do obľúbenej krčmičky. Tento typ vzťahu môže hrať zásadnú úlohu pri poskytovaní sociálnej podpory, ktorá je nevyhnutná pre tvoje zdravie a pohodu.

 

Romantické vzťahy – Vyznačujú sa prejavovaním pocitov lásky a príťažlivosti k inej osobe. Aj keď sa romantická láska môže líšiť, často zahŕňa pocity zamilovanosti, intimity a záväzku. Odborníci prišli s množstvom rôznych spôsobov, ako popísať, ako ľudia prežívajú a vyjadrujú lásku. Napríklad psychológ Robert Sternberg navrhuje tri hlavné zložky lásky: vášeň, intimitu a rozhodnutie/záväzok. Vysvetľuje, že romantická láska je kombináciou vášne a intimity.

Romantické vzťahy majú tendenciu sa v priebehu času meniť. Na začiatku vzťahu, v období zamilovanosti ľudia zažívajú silnejšie pocity vášne. Počas tohto počiatočného obdobia mozog uvoľňuje špecifické neurotransmitery (dopamín, oxytocín a serotonín), ktoré spôsobujú, že sa ľudia cítia euforicky a „zamilovaní“. Postupom času ale môžu tieto pocity postupne vyhasínať, a pokiaľ partneri na vzťahu nepracujú, môžu aj vyhasnúť.

 

Spoluzávislé vzťahy – Sú nevyvážené a dysfunkčné. Partner je tu emocionálne, fyzicky alebo duševne závislý od druhej osoby. Partneri sa striedajú v úlohe opatrovateľa o toho druhého. Nie všetky spoluzávislé vzťahy sú však rovnaké. Môžu sa značne líšiť.

Spoluzávislosť pritom môže ovplyvniť všetky ostatné typy vzťahov vrátane vzťahov medzi partnermi, rodičmi, deťmi, priateľmi, ostatnými členmi rodiny, a dokonca aj spolupracovníkmi.

 

Niektorí ľudia si systematicky hľadajú partnerov, ktorí ich potrebujú neustále. Cítia sa v tejto pozícii pohodlne, bohužiaľ pritom neberú na vedomie, že tomu druhému sa táto rola páčiť nemusí, a tým vzniká napätie a konflikty.

Neformálne vzťahy – Medzi tieto vzťahy radíme flirt a randenie ľudí bez očakávania toho, že sa jednou z tohto vzťahu stane niečo viac. Odborníci tak medzi tieto vzťahy radia sex na jednu noc, priateľstvo s výhodami a pod.

Neformálne vzťahy sú dnes medzi mladými pomerne bežné, a ak sú sprevádzané fungujúcou komunikáciou a vzájomným rešpektom, potom môžu byť pre všetkých aktérov aj prínosné.

Otvorené vzťahy – Ide o druh nemonogamného vzťahu, v ktorom obaja partneri za určitých podmienok súhlasia so sexom s inými ľuďmi.

 

Toxické vzťahy – v takých vzťahoch sa často môžeš cítiť zahanbený, ponížený, nepochopený alebo bez podpory. Toxický môže byť akýkoľvek typ vzťahu vrátane priateľstva, rodinných vzťahov, romantických vzťahov alebo vzťahov na pracovisku. Zaujímavosťou je, že na toxicite vzťahu sa niekedy podieľajú všetci, ktorí sa v ňom ocitajú. K toxicite môžeš napríklad prispievať aj tým, že si v rodine, v práci všetci neustále kritický, prísny, neistý a negatívny. Prípadne sa jedna osoba vo vzťahu môže správať spôsobom, ktorý vytvára toxické pocity. A tým ničiť ostatných.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie