fbpx

Nissan testuje špeciálnu farbu, ktorá môže znížiť emisie a predĺžiť dojazd. Dokáže znížiť aj teplotu exteriéru

Nissan testuje farbu , ktorá dokáže udržať autá chladnejšie a sľubuje zníženie spotreby energie EV. Zdroj: X/Nissan testuje farbu , ktorá dokáže udržať autá chladnejšie a sľubuje zníženie spotreby energie EV. Zdroj: X/ Road & Track

Špeciálna farba, ktorá dokáže znížiť teplotu exteriéru až o 12 stupňov Celzia, môže obmedziť používanie klimatizácie, čo znamená aj menšiu spotrebu paliva či elektrickej energie, nižšie emisie a dlhší dojazd. Farba sa už testuje na vozidlách vo veľmi špecifickej prevádzke.

Automobilka Nissan vyvinula spoločne s čínskou spoločnosťou Radi-Cool, ktorá sa zameriava na radiačné chladenie, špeciálny typ farby pre automobily, ktorá je schopná citeľne ochladiť exteriér aj interiér automobilu. K tomu využíva špeciálnu štruktúru farby aj elektromagnetické vlnenie.

Radiačné chladenie, označované aj ako sálavé chladenie, pritom nie je novinkou. Napríklad na budovách sa ako pasívne chladenie používa pomerne dlhú dobu.

Farby aplikované na budovy však podľa automobilky nemajú vlastnosti vyžadované v automobilovom priemysle. Konkrétne musia byť aplikované vo vysokých vrstvách, nemajú požadovanú odolnosť a aplikujú sa obvykle valčekom, čo nie je optimálna metóda na nanášanie farby na vozidlo.

Nová farba, ktorú vyvinula automobilka, sa dá nanášať striekacou pištoľou a vlastnosti si uchováva aj pod bezfarebným lakom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie