fbpx

Čierna maska ​​a čierne okuliare: Nebinárna americká guliarka zaujala na olympiáde ešte pred pretekmi

Nebinárna americká guliarka Raven Saundersová. Zdroj: X/ Janie Johnson - America is Exceptional

Nebinárna americká guliarka Raven Saundersová vzbudila na prebiehajúcich olympijských hrách pozornosť nielen svojimi športovými výkonmi. Postarala sa o to jej extravagantná vizáž. Strieborná medailistka z minulých hier v Tokiu sa tak podľa svojich slov vyrovnáva s tlakom okolia, uviedli svetové médiá.

28-ročná rodáčka z Južnej Karolíny chce podľa svojich slov okrem iného inšpirovať ostatných, uviedol web CNN.

„Je to jeden zo spôsobov, ako vyniknúť. Chcem povzbudiť ostatné ženy,“ uviedla Saundersová.

Zároveň chce podľa svojich slov zboriť mýtus o guliaroch a guliarkach ako o nudných hromotĺkoch.

„Chcem ukázať, že sme guliari, ale napriek tomu máme svoj vlastný štýl. Dokážeme robiť rovnako skvelé a duchaplné veci ako šprintéri, skokani alebo ostatní. Aj my si zaslúžime pozornosť,“ upresnila charizmatická Afroameričanka.

Na parížskych hrách sa už bez vlastného pričinenia stihla stať hlavnou hrdinkou jedného bizarného faux pas, pripomenul časopis Variety.

Komentátor britskej televízie BBC Steve Backley guliarku v priamom prenose označil za ženu.

Spolukomentátorka prenosu Jazmine Sawyersová svojho kolegu vzápätí opravila s tým, že Saundersová sama seba vníma ako nebinárna. V angličtine sa v takom prípade preferuje označenie „oni“ (teda „them“).

Saundersová sa dlhodobo nebojí vyčnievať, pripomenul denník  The Guardian. Už na minulých hrách v Tokiu na seba upozornila okázalými gestami na podporu práv LGBT+ komunity. Angažuje sa aj v osvete týkajúcej sa starostlivosti o duševné zdravie.

Atlétka bude mať možnosť na seba upozorniť aj na poli športovom. Vo štvrtok sa v Paríži úspešne kvalifikovala do piatkového finále.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie