fbpx

Demonštranti v ŽUPANOCH protestovali pred Šimkovičovej domom v Kittsee. Vyštvali ste ma z domova, reaguje

Na protest proti Šimkovičovej prišli ľudia na bicykloch a niektorí aj v županoch. Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Reprofoto/Novinky.cz

Riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Matejovi Drličkovi bol v utorok odovzdaný odvolací dekrét, keď bol doma ráno ešte v župane. Aj z toho dôvodu sa vo štvrtok konala v Bratislave netradičná protestná cyklojazda ľudí oblečených v županoch. Informuje portál TA3.

Cyklojazda odštartovala pred budovou ministerstva kultúry na námestí Slovenského národného povstania. Cieľom bola asi pätnásť kilometrov vzdialená rakúska obec Kittsee, kde donedávna bývala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominant Slovenskej národnej strany).

Pred budovu ministerstva kultúry demonštranti prichádzali po hrstkách a neodradilo ich ani trochu chladné počasie.

„Je to občianska neorganizovaná cyklojazda. Ešte zopár ľudí počkáme a vyrazíme na cestu do Kittsee,“ zahlásila moderátorka podujatia. Tesne pred štartom však medzi občanmi, ktorí aj takto chceli vyjadriť svoj názor, bolo asi 60 ľudí. Informuje pluska.sk. Medzi nimi boli niektorí aj v županoch. Jeden z protestujúcich priniesol aj kufor. Mal zrejme naznačiť, že ministerka kultúry si ma zbaliť kufor.

„Závažné udalosti v slovenskej kultúre, ale aj v celej spoločnosti, nás nútia reagovať a nemlčať. Slovenská kultúra je z dôvodu riadenia nekompetentnej a pomstychtivej predstaviteľky v rozklade,“ uviedli na facebooku organizátori netradičného protestu, ktorí žiadajú odchod ministerky Šimkovičovej.

Presťahovala sa

Šimkovičová vo štvrtok však oznámila, že už v Kittsee nebýva a presťahovala sa na Slovensko. Kam, to nekonkretizovala.

Vyzvala účastníkov cyklojazdy, aby do Kittsee už nejazdili. Ministerka povedala, že sa presťahovala v obavách o bezpečnosť svojej rodiny, pretože slovenský úrad pre ochranu ústavných činiteľov nemôže pôsobiť v zahraničí.

 

Okrem Drličku odvolala ministerka kultúry tento týždeň aj šéfku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú.

Petíciu za odvolanie ministerky kultúry podpísalo už vyše 180-tisíc ľudí.

Podobnú výzvu podpísalo začiatkom roka takmer 200-tisíc občanov, ale Šimkovičová nakoniec zotrvala vo funkcii aj po pokuse opozície o jej odvolaní v parlamente.

Kritika aj z koaličných radov

Predseda vládnej strany Hlas-sociálnej demokracie a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v televízii TA3 povedal, že o situácii v slovenskej kultúre chce rokovať na najbližšej koaličnej rade, ktorá od začiatku leta nezasadala.

Predseda Hlasu označil odvolaného riaditeľa SND Drličku za schopného manažéra a človeka, ktorý to myslí s kultúrou dobre. Nepozdáva sa mu, že dekrét o odvolaní doručila úradníčka ministerstva kultúry v sprievode dvoch mužov ráno priamo do Drličkovho bytu.

„Mrzí ma, že takéto praktiky sa udiali teraz, a predovšetkým človeku, ktorý pre kultúru niečo urobil,“ uviedol Šutaj Eštok.

Opozícia kvôli praktikám ministerky kultúry zvolala na 13. augusta protest do centra Bratislavy. Bude to prvá masová akcia opozície od májového atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-sociálna demokracia).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie