fbpx

Ako spia naši domáci miláčikovia? Nočné mory neobchádzajú ani ich, tvrdí štúdia

Ilustračný obrázok (Zdroj: pixels.com)

Sny sa nesnívajú len ľuďom, ale aj zvieratám, vrátane našich domácich miláčikov. K záveru, že zvieratá snívajú, dospeli už pred rokmi odborníci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) na základe analýzy správania potkanov, ktorým merali mozgovú aktivitu pri behaní v bludisku.

Výsledky neskôr porovnali s aktivitou, ktorú mozog zvierat vyvíjal počas fázy REM, teda poslednej a súčasne najhlbšej časti spánku, kedy sa snívajú sny. Zistili, že obe mozgové aktivity, pri behaní a pri spaní, boli rovnaké, z čoho usúdili, že sa potkanom zdalo o bludisku. A pretože potkanie mozog je o niečo jednoduchšie ako ten psí či mačací, vyvodili z toho, že aj mačkám a psom sa snívajú sny.

Podľa Amerického klubu chovateľov (AKC) prechádza psí spánok podobne ako ten ľudský fázami NREM a REM. Menšie plemená pritom podľa všetkého snívajú častejšie ako tie väčšie, avšak po kratšiu dobu, vysvetľuje Stanley Coren z AKC. Šteňatá a staršie psy tiež snívajú častejšie ako zvieratá v strednom veku.

To, že sa dostali do REM fázy a niečo sa im sníva, poznáme podľa toho, že občas zašteknú či pohnú končatinou. Aspoň to tvrdí americká nadácia Sleep Foundation. Ďalším znakom snívania je, keď sa ich oči za viečkami pohybujú. Pokiaľ psy snívajú, môžu to byť logicky aj nočné mory.

„Na rozdiel od nás sa im ale nezdá o príšerách. Pravdepodobne len znova prežívajú traumatické zážitky, ako napríklad, keď sa pobili (s iným psom),“ podotýka Coren. Keď má náš pes práve nočnú moru, môže vrčať, zúrivo štekať, kňučať alebo sa triasť po celom tele.

Odborníci každopádne odrádzajú ľudí od toho, aby sa zvieratá zo zlého sna pokúšali prebudiť. „Pes by sa po vás mohol ohnať, pretože si nemusí uvedomiť, že je prebudený, a mohol by byť dezorientovaný,“ varuje AKC. Prinajmenšom potom bude časť dňa unavený, ako keď niekto znenazdajky prebudí nás.

Najlepším spôsobom, ako umožniť psom pokojný spánok, je podľa expertov zaručiť im príjemné a pokojné prostredie bez hluku, ktorý môže zlé sny spúšťať. Ďalším preventívnym opatrením je starať sa o zdravie zvieraťa – nočné mory môžu byť dané napr. aj chronickými bolesťami.

A o čom sa psom sníva? Podobne ako nám najskôr o tom, čo robili cez deň. „Podľa nedávnych štúdií sa im môže zdať napríklad o tom, ako lovia či behajú,“ vysvetľuje Coren.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie