fbpx

Hmyz na tanieri? V Singapure sa po schválení stal oficiálnou potravinou, dostupný je aj v reštauráciách

Ilustračné fotografie (Zdroj: novinky.cz)

Reštaurácia House of Seafood je jedným zo stále väčšieho množstva podnikov v Singapure, ktoré začali ponúkať hmyzie pochutiny. Stalo sa tak potom, čo ázijská krajina v júli zaradila 16 zástupcov hmyzu na zoznam potravín bezpečných na konzumáciu. „So zavretými očami by som nespoznala, že ide o cvrčka,“ uviedla jedna z návštevníčok po ochutnaní jedného z pokrmov.

Cvrčky dvadsaťtriročná Bregria Simová vyskúšala s vyprážanou ryžou a ich chuť prirovnala k sušeným krevetám, čo je prísada bežne používaná pri varení v juhovýchodnej Ázii. Návštevníčka podniku dodala, že je otvorená aj každodennú konzumáciu hmyzu, pretože obsahuje vysoký podiel bielkovín.

O niečo zdržanlivejší bol ďalší hosť, devätnásťročný Chuang Jao ​​Cu. „Obsah bielkovín pri hmyze musia výskumníci ešte len určiť. Čo sa týka chuti, mäso chutí lepšie, ale som ochotný hmyz čas od času vyskúšať, pretože je to pre mňa novinka,“ povedal agentúre Reuters.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo Spojených národov (FAO) je hmyz bohatým zdrojom nielen bielkovín, ale aj tuku, vitamínov, vlákniny a minerálov, uvádza Reuters.

Hmyz by podľa OSN mohol v budúcnosti prispieť k riešeniu hneď niekoľkých svetových problémov. Organizácia podľa CNN odhaduje, že svetová populácia dosiahne do roku 2050 cca 9,7 miliardy ľudí. Nepretržitý rast populácie a zmeny klímy podľa nej povedú k hľadaniu alternatívnych zdrojov potravy, ktoré sú nutrične bohaté a možno ich získať efektívnejšie a udržateľnejšie, čo hmyz spĺňa.

Odborníci na výživu a vedci dlhodobo hmyz propagujú ako udržateľný a lacný zdroj bielkovín, napriek tomu podľa výskumníka v oblasti potravinovej bezpečnosti a výkonného riaditeľa National Institute of Education International (NIEI) Paula Tenga zatiaľ neexistuje žiadna krajina s rozvinutou ekonomikou, kde by hmyz predstavoval obľúbený doplnok stravy .

Okrem oficiálneho schválenia 16 zástupcov hmyzu na konzumáciu, ktoré Teng označil za krok správnym smerom, bude musieť Singapur urobiť ešte oveľa viac, aby ľudia hmyz ako potravinu prijali a komerčne sa v tomto smere rozšíril.

Zakladateľ a riaditeľ reštaurácie House of Seafood Francis Ng sa však zatiaľ na nízky dopyt nesťažuje, naopak. Telefón mu vďaka horlivým zákazníkom, ktorí si v podniku chcú zarezervovať stôl a hmyz ochutnať, podľa jeho slov neprestáva zvoniť. Ng v súčasnej dobe hmyz dováža z Thajska, v budúcnosti by ho ale rád choval svojpomocne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie