fbpx

Zmeny v normách detských sedačiek: Ako nové pravidlá od 1. septembra ovplyvnia bezpečnosť detí na cestách

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

V súčasnosti sú platné tri normy pre detské sedačky, ktoré rozpoznáš podľa testovacej pečate na sedačke. Podľa správy Európskej rady pre bezpečnosť dopravy každý rok na cestách v Európe zomrie 600 detí. Od 1. septembra vstúpia do platnosti nové pravidlá pre detské autosedačky s cieľom zvýšiť bezpečnosť, informuje portál autoviny.sk.

 

Predpis EHK OSN R44/04, platný od roku 2007, rozdeľuje sedačky do 5 kategórií na základe hmotnosti dieťaťa, ktorá sa pohybuje od menej ako 10 kg až po viac ako 36 kg. Tento predpis zahŕňa aj prídavné sedadlá bez operadla a podsedáky.

 

Druhý predpis EHK OSN R129 z roku 2013 sa zameriava na výšku dieťaťa, nie na jeho hmotnosť. Podľa tohto nariadenia by mali deti do 15 mesiacov alebo 76 cm výšky cestovať chrbtom v smere jazdy (hlavou otočenou dozadu), čo preukázateľne zvyšuje bezpečnosť pri čelných a bočných zrážkach.

 

Od 1. septembra sa budú môcť predávať iba detské sedačky schválené podľa ECE R129, známe aj ako „i-Size“. Pre novú autosedačku budú dostupné dva typy modelov: pre deti do 105 cm a pre deti od 100 do 150 cm.

 

Ak už máš autosedačku zakúpenú a nainštalovanú v aute, nemusíš ju meniť. Nové pravidlá sa týkajú len novovyrobených modelov, ktoré musia spĺňať aktuálne normy od 1. septembra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie