fbpx

Požiare v Grécku: Zadržali podpaľača, ktorý zakladal ohne

Ilustračný obrázok. Zdroj: FOTO TASR/AP

Gréckym hasičom sa v noci na štvrtok podarilo do značnej miery zvládnuť požiar na ostrove Kréta. Počas dňa však oheň znova začal nekontrolovateľne postupovať. Grécka polícia tiež zadržala podozrivého podpaľača, ktorý údajne úmyselne zakladal požiare v iných častiach krajiny, informovali grécke médiá. TASR prevzala tieto správy od agentúr DPA, AFP a AP.

 

Požiar bol v noci výrazne znížený a hasiči hlásili len menšie lokálne ohniská. Avšak silný vietor vo štvrtok umožnil, že sa oheň začal opäť šíriť.

V centrálnej časti ostrova zasahujú dve hasičské lietadlá spolu s viac ako 200 hasičmi a 30-člennou špeciálnou jednotkou. Požiar poškodil olivové háje a poľnohospodársku pôdu, vrátane zavlažovacích sietí. Našťastie však nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre rušné rekreačné strediská na pobreží.

 

Podľa hovorcov krétskej civilnej ochrany nebol nikto zranený, ale dve dediny v horskej oblasti Amari museli byť dočasne evakuované. Do boja s ohňom nasadili na Kréte 222 hasičov.

 

Grécky minister pre civilnú ochranu oznámil, že polícia zadržala 66-ročného muža, podozrivého z úmyselného založenia „štyroch nebezpečných požiarov“ na predmestí Vari na juhu Atén. Tento muž, údajne vysokoškolský učiteľ z prestížnej aténskej univerzity, sa údajne zločinu dopustil podľa kamerových záznamov, aj keď svoju vinu popiera. Ak bude usvedčený, hrozí mu až 20 rokov väzenia a pokuta do výšky 200 000 eur.

 

Tento rok vypuklo v Grécku už viac než 2000 lesných požiarov. Úrady varujú, že riziko požiarov je v súčasnosti najvyššie za posledné dve desaťročia, čo je dôsledkom miernej a suchej zimy a následne horúcej jari. Tento kombinovaný faktor spôsobil, že vegetácia v krajine je extrémne suchá a rýchlo sa šíri oheň.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie