fbpx

TANAP zavedie dočasnú obchádzkovú trasu v Monkovej doline po júlových zosuvoch

Na snímkach zábery zo zaplavenej Monkovej doliny. Zdroj: reprofoto/noviny.sk

Správa Tatranského národného parku (TANAP) zvolila dočasnú obchádzkovú trasu v Monkovej doline pri Ždiari, kde prívalová vlna v júli zničila turistický chodník, informuje SITA.

 

Ako informovala Nina Obžutová z komunikačného oddelenia TANAP-u, obchádzková trasa začína v ústí Monkovej doliny na miestach, kam vedie nepoškodený značený turistický chodník z obce Ždiar. „Trasa obchádza kritický úsek chodníka poškodený zosuvmi,“ uviedla Obžutová. Dodala, že trasa vedie z ústia doliny po jednom z menších bočných hrebeňov a následne sa napojí na červeno značený turistický chodník, ktorý nie je poškodený a vedie do Širokého sedla.

 

Obžutová tiež vysvetlila, že Správa TANAP-u vybrala najbezpečnejší a najjednoduchší variant pre vyznačenie dočasnej obchádzkovej trasy v Monkovej doline.

 

„Momentálne pracujeme na vybudovaní záchrannej a obchádzkovej trasy v danej lokalite, nakoľko terén si žiada úpravy pre zaistenie bezpečnosti a priechodnosti,“ dodala. Ako ďalej uviedla, majitelia pozemkov sa podieľajú na odstraňovaní škôd spôsobených zosuvmi.

 

Tragédia v Monkovej doline sa odohrala vo štvrtok 11. júla, keď počas silnej búrky bol zničený turistický chodník a zosunutá pôda zasiahla turistický prístrešok, kde sa ukrývalo šestnásť turistov. Pri nešťastí prišli o život dve ženy, 50-ročná Slovenka a 51-ročná Češka, a ďalší štyria turisti utrpeli zranenia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie