fbpx

Šimkovičová TAKTO reagovala na aktuálne dianie. Uviedla dôvody nedávnych rozhodnutí rezortu

Na snímke zľava generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie 8. augusta 2024 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Pavol Zachar

Aktuálne hlavnou témou sú viaceré rozhodnutia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Jedným z nich je uzatvorenie Budmerického kaštieľa pre verejnosť. Ďalej pribudlo aj odvolanie šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a tiež aj Alexandry Kusej z čela Slovenskej národnej galérie. V dôsledku toho vznikla nová petícia na jej odvolanie z funkcie. Teraz sa rozhodla ministerka verejne vystúpiť a vyjadriť sa k aktuálnej situácii.

Na začiatku tlačovej konferencie Martina Šimkovičová uviedla, že už nebýva v rakúskom Kittsee. Dodala, že sa tak rozhodla po štvavej kampani s tým, že pre bezpečnosť nebude konkretizovať svoje nové bydlisko.

Týmto oznámením reagovala tak na dnešnú demonštráciu proti ministerke na bicykloch, v ktorej ako popisujú organizátori, protestujúci prejdú od pamätníka SNP až po ministerkino bydlisko v Kittsee.

Dôvody odvolania Drličku a Kusej

Podľa ministerky bývalý riaditeľ SND Drlička zavádza o tom, že sa s ním z rezortu odmietali stretnúť. Uviedla ako dôkaz komunikáciu medzi rezortom a Drličkom. Ten mal byť podľa slov ministerky striedavo na PN a v práci a nevedeli sa preto dohodnúť na stretnutí. Aj z tohto dôvodu mu nakoniec doručili výpoveď priamo domov. 

„Boli tam traja ľudia z našeho právneho oddelenia a doručili mu dekrét,“ dodala. Spoločne s Machalom doplnili, že tam nebol nikto z bezpečnostných služieb.

V prípade Kusej bolo problémom podľa Šimkovičovej hospodárenie s peniazmi, ale aj reprezentácia Slovenska v zahraničí. Vadilo jej aj využitie priestorov SNG a že pri vstupe do galérie nie je vidieť slovenskú vlajku a ani umenie. Podľa Machalu aj Šimkovičovej má nové vedenie rezortu právo odvolávať vedúcich inštitúcií, ak zistia pochybenia. Na adresu Drličku Machala dodal, že jeho slovník a používanie invektív smerom k ministerke nie je prijateľný. V prípade Kusej uviedol, že Kusá„prihrávala kšeft svojmu rodinnému príslušníkovi“.

„Nemáte morálny kompas v sebe, robíte len politický aktivizmus a vytvárate politický tlak, ktorý je neprimeraný. Tento politický tlak nemáte podložený ani jedným argumentom,“ povedal v súvislosti s odvolanými vedúcimi pracovníkmi inštitúcií.

Machala tiež uvádza, že ministerstvo kultúry bude presadzovať tradičné hodnoty. „Slovenská republika v roku 2024 sa podľa nás má opierať o tradičné hodnoty, tradície slovenského ľudu a národnostných menšín a etnických skupín a všetko pozitívne a moderné, čo vytvárajú naši umelci. V žiadnom prípade nie sme zástancami toho, čoho sme svedkami v zahraničí,“ uviedol. „Nič, čo bude vybočovať z normy, nebudeme podporovať,“ dodal.

Rozhodnutia ministerstva kultúry za posledné dni

Ministerka kultúry v stredu (7. 8.) odvolala generálnu riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Dôvodom majú byť manažérske zlyhania týkajúce sa rekonštrukcie galérie, hospodárenia i využívanie priestorov SNG.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie