fbpx

Na Slovensko sa ženie búrkový systém. Hrozí silný vietor, krúpy aj dážď

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/DPA, Roman Hanc

Rozsiahly búrkový systém sa práve teraz blíž nad naše územie. Večerné a nočné búrky budú nebezpečné predovšetkým silným nárazovým vetrom, ktorý má potenciál páchať aj materiálne škody.

Po ďalšom horúcom dni sa v týchto chvíľach rúti búrkový systém nad Slovensko. Nad Alpami sa počas dnešného popoludnia tvorili búrky, ktoré sa v druhej časti popoludnia začali rozširovať a vytvorili rozsiahly búrkový systém, informuje portál imeteo.sk.

Tento búrkový systém sa tiahne aktuálne až z Nemecka, naprieč celým Českom, Rakúskom, Slovinskom až nad severné Chorvátsko. Línia búrok dosahuje niekoľko stoviek kilometrov. Tento búrkový systém sa pomaly ale iste rúti na naše územie a vo večerných hodinách a počas noci bude postupovať aj cez naše územie.

Hrozí silný vietor, krúpy aj dážď

Hlavná časť búrkového systému sa preženie Moravou a čiastočne ovplyvní Záhorie, Považie a ďalšie okresy severozápadného Slovenska. Pozor si musia dať aj návštevníci hudobného festivalu Pohoda, kde hrozí večer búrka.

Prvé búrky očakávame po 19:00 v oblasti Záhoria. Nás však najviac zaujíma južná časť búrkového systému, ktorá sa nachádza nad južným Rakúskom a postupuje nad Maďarsko. Večer by búrky mali doraziť aj nad Podunajskú nížinu.

Pred samotným búrkovým systémom môže dochádzať aj k ďalším búrkam. Pôjde o samostatné a predovšetkým stacionárnejšie búrky, ktoré sa vyskytnú v rámci hôr.

Búrky hrozia najmä na celom západnom a severozápadnom Slovensku a pozor si treba dať predovšetkým na nárazový vietor a lokálne sa vyskytnú aj krúpy či prívalový dážď.

Na počasie ovplyvnené rozsiahlym búrkovým systémom upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie