fbpx

Poznáš benefity olivového oleja? Prečo je dobré pridávať ho do jedla

Reklama
Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Odborníci odporúčajú konzumovať olivový olej najmä v kombinácii s čerstvou zeleninou.

Obsah kyseliny olejovej

Olivový olej obsahuje až 73 % kyseliny olejovej, čo je mononenasýtená mastná kyselina. Táto zložka je jednou z najdôležitejších v olivovom oleji, pretože má silné protizápalové účinky a pozitívne ovplyvňuje gény spojené s rakovinou. Pri dlhších tepelných úpravách však olivový olej stráca svoje prospešné vlastnosti a môže sa stať škodlivým.

Výborný zdroj antioxidantov

Extra panenský olivový olej je bohatý na vitamíny E a K, ako aj na antioxidanty. Tieto antioxidanty sú biologicky aktívne a pomáhajú v boji proti mnohým chorobám, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, rakovina prostaty a hrubého čreva. Zabraňujú tiež oxidácii cholesterolu, čo je kľúčový proces v prevencii srdcových a cievnych ochorení.

Silné protizápalové účinky

Chronický zápal je spúšťačom mnohých chorôb, vrátane cukrovky, rakoviny a metabolického syndrómu. Hlavné protizápalové účinky olivového oleja zabezpečujú antioxidanty, najmä oleocanthal, ktorý má podobné účinky ako ibuprofen. Kyselina olejová tiež výrazne znižuje zápalový faktor CRP.

Výborná prevencia infarktu

Infarkt je v rozvinutých krajinách jednou z najčastejších príčin smrti. Veľká štúdia s 841 000 účastníkmi preukázala, že kyselina olejová má vynikajúci ochranný účinok proti infarktu.

Ochrana pred srdcovými ochoreniami

Srdcocievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí na svete. V oblastiach okolo Stredozemného mora, kde je konzumácia olivového oleja vysoká, je výskyt týchto ochorení najnižší. Mnohé štúdie potvrdili, že stredomorská strava, ktorej súčasťou je olivový olej, má pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. Olivový olej tiež výrazne znižuje krvný tlak, čo bolo preukázané v štúdii, kde používanie olivového oleja znížilo potrebu liekov na vysoký krvný tlak o 48 %.

Pomoc pri chudnutí

Konzumácia tukov, vrátane olivového oleja, nás nerobí tučnými. Štúdie ukazujú, že strava s vysokým obsahom olivového oleja zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi a podporuje chudnutie.

Zníženie rizika vzniku cukrovky

Viaceré štúdie dokazujú pozitívny vplyv olivového oleja na hladinu krvného cukru a inzulínovú senzitivitu. Stredomorská strava s vysokým obsahom olivového oleja znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu až o 40 %.

Protirakovinové účinky antioxidantov

Antioxidanty v olivovom oleji znižujú oxidačné poškodenie spôsobené voľnými radikálmi, čo je jeden zo spúšťačov rakoviny. Stredomorská strava, ktorá je bohatá na olivový olej, sa spája s nižším výskytom rakoviny.

Silné antibakteriálne účinky

Olivový olej obsahuje látky, ktoré môžu zastaviť rast a zničiť určité baktérie. Je mimoriadne účinný proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá môže spôsobiť žalúdočné vredy a rakovinu. Štúdie ukazujú, že 30 ml olivového oleja denne eliminuje výskyt tejto baktérie až u 40 % ľudí už po dvoch týždňoch.

Z hľadiska rozmanitosti je ideálne striedať rôzne rastlinné oleje, napríklad repkový, olivový a slnečnicový. Oleje sú prirodzene prítomné aj v orechoch, semenách, olivách a avokáde.

Odborníci zdôraznili, že rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdravej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. „Napriek ich prospešným vlastnostiam ich do stravy zaraďujte len v malých množstvách – pre zdravého dospelého človeka je primeraná porcia jedna čajová lyžička denne,“ dodali.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie