fbpx

Poznáš benefity olivového oleja? Prečo je dobré pridávať ho do jedla

Reklama
Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Olivový olej môže mať blahodárne účinky na tvoje zdravie. Znižuje riziko cukrovky, zlepšuje zdravie srdca či znižuje krvný tlak. Pozri si niekoľko benefitov, ktoré má olivový olej.

„Pozitívne účinky olivového oleja sú hlavne výsledkom vysokého obsahu prospešných mononenasýtených mastných kyselín a polyfenolov (antioxidantov),“ uviedol Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR pre portál čas.sk. Odborníci odporúčajú konzumovať olivový olej predovšetkým v kombinácii s čerstvou zeleninou.

Odporúčajú tiež zaradiť do stravy ďalšie oleje s priaznivými vlastnosťami. „Vo všeobecnosti uprednostňujte nenasýtené tuky (repkový, olivový, slnečnicový, kukuričný alebo sezamový olej) pred nasýtenými tukmi (živočíšne tuky, kokosový alebo palmový olej),“ vysvetlili. Z hľadiska rozmanitosti je ideálne striedať rôzne rastlinné oleje, napríklad repkový, olivový a slnečnicový. Oleje sú prirodzene prítomné aj v orechoch, semenách, olivách a avokáde.

Odborníci zdôraznili, že rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdravej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. „Napriek ich prospešným vlastnostiam ich do stravy zaraďujte len v malých množstvách – pre zdravého dospelého človeka je primeraná porcia jedna čajová lyžička denne,“ dodali.

Prečo je vhodné zaradiť olivový olej do svojho jedálnička?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie