fbpx

Nemecký aktivista drží už mesiac hladovku, žiada vládu, aby uznala klimatickú krízu

Na snímke Nemecký aktivista Wolfgang Metzeler-Kick. Zdroj: X/bewegungstaz

Štvrtý a posledný bod hovorí, že napriek doterajším oneskoreniam je potrebné vykonať radikálne zmeny. „Žiaľ, zašli sme už príliš ďaleko, sú potrebné masívne kroky. Je ich však náročné vysvetliť verejnosti, pokiaľ nevie, kde sa nachádzame. A my stojíme pred záhubou, musíme to vysloviť,“ povedal Metzeler-Kick.

O konkrétnych riešeniach hovoriť nechcel. „Chcem len, aby vláda povedala, čomu čelíme,“ povedal. „Problém je v tom, že súčasný stav nie je uznaný. Cieľom je urobiť prvý krok. Ak má niekto rakovinu pľúc a lekár mu to povie, ale pacient povie, že nemá rakovinu a že len vyfajčí o pár cigariet menej, čo s takým pacientom urobíte?“ poznamenal.

Bude vás zaujímať

Metzeler-Kick nie je v kontakte s vládou Scholza. „Nezaujímam ich,“ povedal. Chce preto vystupňovať hladovku, aby zvýšil tlak na kancelára. Najprv začne namiesto čaju a džúsov piť len vodu. Každý deň vypije dva litre čaju a štvrť litra džúsu so soľou. „Musím si dávať pozor, pretože vždy, keď idem na toaletu, strácam soli, ktoré musím dopĺňať,“ vysvetlil. V poslednej fáze je pripravený prestať piť úplne.

Priebeh hladovky, ktorú začal 7. marca, hodnotí zatiaľ ako dobrý. „Sám som prekvapený, že to so šťavou ide tak dobre,“ povedal. „Keď som 7. marca vystúpil na váhu pred kamerami, mal som 93,7 kilogramu,“ dodal. Teraz má 80 kilogramov.

Metzeler-Kick si uvedomuje, že jeho protest by sa mohol skončiť tragicky. „Ale viac ako smrti sa obávam trvalých následkov,“ povedal. Kvôli hladovke mu totiž hrozí amnestický syndróm známy ako Korsakovova psychóza, ktorý sa vyznačuje poruchou krátkodobej pamäti a bludmi. „Postihuje to najmä alkoholikov,“ informuje. Na prevenciu užíva vitamín B1. „Vďaka nemu je možné hladovať naozaj dlho. Ale toľko času nemáme, takže svoj protest stupňujem,“ povedal. „Robím to s plným vedomím. Ale ľudstvo robí to, čo robí, bez toho, aby si uvedomovalo, že smerujeme k sebazničeniu,“ dodal.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie