fbpx

Nemecký aktivista drží už mesiac hladovku, žiada vládu, aby uznala klimatickú krízu

Na snímke Nemecký aktivista Wolfgang Metzeler-Kick. Zdroj: X/bewegungstaz

Nemecký aktivista Wolfgang Metzeler-Kick drží už 28 dní hladovku, aby prinútil spolkovú vládu kancelára Olafa Scholza uznať hroziacu klimatickú katastrofu a radikálne zmeniť klimatickú politiku. Svoj protest mieni stupňovať, pretože situácia je naliehavá, a postupne prestane piť. Je si vedomý, že môže aj zomrieť. Informuje o tom iDnes.

V parku na brehu rieky Sprévy v centre Berlína, len niekoľko desiatok metrov od budovy parlamentu a kancelárie, stojí stanový tábor, ktorý si 49-ročný Metzeler-Kick vybral za svoju základňu. V jeho proteste ho podporuje 57-ročný Richard Cluse, ktorý dnes začal desiaty deň protestnej hladovky.

Bude vás zaujímať

V tábore visí niekoľko transparentov, ktoré sa napríklad pýtajú, kde je klimatický kancelár Scholz, za ktorého sa prehlasoval, keď prevzal nemeckú vládu. Hlavným transparentom je však heslo Hungern bis ihr ehrlich seid (Hladovať, kým nebudeš úprimný), ktoré zaväzuje hladovkárov neprijímať stravu, kým sa vláda neprihlási ku klimatickej kríze.

Akonáhle tak urobí, začnem okamžite jesť. Pôjdem domov a budem šťastný,“ povedal Metzeler-Kick. Informuje, že od kancelára očakáva iba uznanie pravdy o stave klímy a hroziacej katastrofe.

Metzeler-Kick ukázal, ako by takéto uznanie malo vyzerať na transparente so štyrmi bodmi, ktoré chcú aktivisti premeniť na oficiálne vládne vyhlásenie.

Prvý bod nie je nič iné ako čistá pravda,“ povedal. V tomto bode sa uvádza, že pokračovanie ľudskej civilizácie čelí extrémnemu nebezpečenstvu kvôli klimatickej katastrofe. Druhý bod označuje súčasnú koncentráciu oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére na úrovni 0,42 promile za príliš vysokú. Uvádza, že cesta, ktorá má udržať otepľovanie planéty na úrovni nižšej ako 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou, navrhnutá Medzivládnym panelom OSN pre zmenu klímy (IPCC), poskytuje ľudstvu najlepšiu šancu na prežitie.

Bude vás zaujímať

Tretí bod, ako vysvetlil Metzeler-Kick, nadväzuje na druhý bod, ktorý sa zameriava na vývoj do roku 2050. „Máme proces, ktorý má do roku 2050 zabrzdiť, ale do roku 2150 musíme znížiť množstvo CO2 v atmosfére na 0,35 promile,“ povedal. „Už teraz máme v ovzduší ďalšie gigatony CO2,“ povedal.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie