fbpx

Potraviny tak skoro nezlacnejú, varujú potravinári. Vyzývajú vládu, aby začala konať

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

Potravinári tvrdia, že potraviny tak skoro nezlacnejú. Na tento rok im vláda nevyčlenila peniaze na náhrady za vysokú cenu práce a energií, preto nedokážu konkurovať dovezeným potravinám, informuje RTVS. Únia potravinárov Slovenska vyzýva vládu, aby konala.

„Dávame druhú najvyššiu sumu za 30 rokov zo štátneho rozpočtu pre sektor pôdohospodárstva – 76 miliónov eur,“ priblížil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Napriek slovám ministra pôdohospodárstva, potravinári nie sú spokojní. Oni peniaze na zmiernenie dosahov vysokých cien práce a energií, nedostanú. Práve tie sa najviac podpisujú pod drahé slovenské potraviny.

 „To nie je na to, aby sa nám zlepšili príjmy, zlepšil biznis. Je to preto, aby sme zabezpečili domácu konkurencieschopnosť. Na to, aby sa dokázali dlhodobo rozvíjať, potrebujú mať približne rovnaké podmienky ako majú naši konkurenti v rámci jednotného európskeho trhu, hovorí člen Únie potravinárov Slovenska Rastislav Machunka.

Predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár upozorňuje, že investičný dlh v slovenskom potravinárstve presiahol jednu miliardu eur.

„Takmer 20 rokov potravinársky priemysel nedostáva peniaze zo schém štátnej pomoci, štátneho rozpočtu, čo v iných krajinách Európskej únie je úplne bežný štandard,“ povedal.

Schémy štátnej pomoci pre potravinárov totiž doteraz nepripravil ani jeden z doterajších šéfov agrorezortu. Ten súčasný podľa agrorezortu s ich prípravou finišuje. Potom, ako ich schvália Protimonopolný úrad a Európska komisia by z nich od budúceho roka mohli potravinári profitovať. Rovnako ako z trvalých odvodových úľav pre všetkých potravinárov.

Odvodové úľavy pre potravinárov zatiaľ platia do konca júna.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie