fbpx

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval do Istanbulu na schôdzku so svojím tureckým kolegom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjom na záver ich stretnutia v tureckom Istanbule začiatkom 8. júla 2023. Zdroj: Turecké predsedníctvo AP

Turecko tiež v prvých týždňoch vojny hostilo neúspešné rokovania o prímerí medzi Kyjevom a Moskvou. Dúfa, že tieto rozhovory niekedy v budúcnosti oživí.

„Obe strany teraz dosiahli hranicu toho, čo môžu dosiahnuť vojnou,“ povedal začiatkom marca turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.

„Myslíme si, že je čas začať dialóg smerom k prímeriu.“

Strategická poloha Turecka pri Čiernom mori a jeho kontrola nad Bosporským prielivom mu dáva jedinečnú vojenskú, politickú a ekonomickú úlohu v konflikte.

V júli 2022 Ankara sprostredkovala čiernomorskú dohodu o obilninách, doteraz najvýznamnejšiu diplomatickú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou. Moskva túto iniciatívu, ktorá umožnila bezpečný prechod ukrajinského poľnohospodárskeho exportu cez Čierne more plné mín, opustila o rok neskôr, pričom sa sťažovala, že podmienky sú nespravodlivé.

Kyjev odvtedy spustil alternatívnu exportnú trasu pre lode, ktorá objíma pobrežie a vyhýba sa sporným medzinárodným vodám. Turecko tvrdo lobovalo za dohodu, ktorá by zabezpečila, že náklad bude môcť opäť bezpečne prechádzať týmito vodami.

Po minuloročnej návšteve Turecka sa Zelenskyj vrátil do Kyjeva s piatimi najvyššími veliteľmi z pluku Azov, ktorí mali zostať v Turecku až do konca konfliktu na základe dohody o výmene väzňov s Moskvou.

Ruské väzby

Západní spojenci Turecka vyjadrili znepokojenie nad blízkosťou jeho vzťahov s Moskvou.

Ankara je odkázaná na ruskú energiu a čelila kontrole pre svoju úlohu pri pomoci Rusku obchádzať západné obchodné obmedzenia. Spojené štáty uvalili sankcie na niekoľko tureckých spoločností za to, že pomohli Moskve pri nákupe tovaru, ktorý by mohli použiť ich ozbrojené sily.

Stretnutie medzi Zelenským a Erdoganom sa uskutoční týždeň po stretnutí ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s ​​tureckým kolegom Fidanom na diplomatickom fóre v Antalyi. Prezident Vladimir Putin mal minulý mesiac navštíviť Turecko, ale podľa správ v tureckých a ruských médiách s odvolaním sa na diplomatické zdroje Moskva cestu odložila. Kremeľ uviedol, že pracuje na preložení návštevy, no neuviedol žiadny dátum.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie