fbpx

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa pridali aj ľudia v zahraničí

Protesty na Slovensku. Zdroj: Reprofoto/Sloboda a solidarita

V Prahe, Brne a ďalších zahraničných mestách sa opäť zišli stovky ľudí, aby podporili protesty na Slovensku proti novele Trestného zákona. Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer vyhlásil, že na Slovensku prebieha únos demokracie, informuje TASR.

„Je nás vyše 4,3 milióna oprávnených voličov. Každý z nás je akcionárom tohto štátu, z toho je 30 percent tých, ktorí dali hlas tejto vládnej väčšine. Demokracia nie je o tom, že 30 percent krajiny znásilní zvyšok. To je diktát parlamentnej väčšiny,“ povedal Káčer s tým, že aktuálne konanie slovenskej vlády predstavuje „únos demokracie a demontáž právneho štátu“.

Predseda spolku Pražská kaviareň Andrej Probst informoval, že vďaka vytrvalosti protestujúcich na Slovensku aj v zahraničí sa podarilo prijatie novely Trestného zákona oddialiť a dosiahnuť v nej aspoň malé zmeny.

„Vládnej moci sme dali jasne najavo, že heslo ‚Vyhraj voľby, môžeš všetko‘ neplatí. Niekto môže vyhrať voľby a meniť zákony, ale nemôže to robiť bez dôkladnej, vecnej a poctivej diskusie,“ povedal Probst.

V hlavnom meste ČR sa občiansky protest uskutočnil už po piatykrát.

Organizátori zo spolku Pražská kaviareň informovali, že sa na ňom zúčastnilo asi 200 ľudí a nižšiu účasť v porovnaní s predchádzajúcimi protestmi si vysvetľujú nepriaznivým počasím, keďže v Prahe počas protestu pršalo. Okrem dvoch najväčších českých miest sa zhromaždenia uskutočnili aj v Bruseli, Paríži a Newbridgei. Vo štvrtok ľudia protestovali aj v mnohých slovenských mestách. Demonštrácia v Bratislave bola tentokrát v stredu pred budovou Národnej rady SR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie