5 tipov, ako neplytvať potravinami. Ako sú na tom slovenské domácnosti?

Reklama
Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wayhomestdio)

1. Plánovať vopred

Či už chystáte výživné jedlá na týždeň, alebo plánujete menu na ďalší večierok, včasné plánovanie je skvelý spôsob ako zabezpečiť, aby ste pripravili len to, čo dokážete skonzumovať, a aby ste svojim hosťom nenaservírovali viac, ako dokážu zjesť.

2. Varenie s použitím udržateľnejších surovín

Ľudia sa prikláňajú k rastlinnej strave z rôznych dôvodov, vrátane zdravotných problémov, chudnutia alebo obáv o životné prostredie.

3. Nakladanie porcií v kuchyni

Zvážte porciovanie a nakladanie jedla v kuchyni. Podávanie jedla pri stole uľahčuje každému, aby si toho naložil veľa, čo nemusí byť až taký dobrý nápad, ak sa snažíte mať porcie pod kontrolou. Tento štýl tiež nikomu nebráni naložiť si „ešte za jednu lyžicu“. Jedným z najväčších zdrojov potravinového odpadu je jedlo ponechané na tanieri, ktoré najčastejšie končí v koši.

4. Potraviny pred koncom spotreby

Existuje mnoho spôsobov, ako čo najlepšie využiť potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze alebo im končí doba spotreby. Napríklad prezreté paradajky viete veľmi dobre zužitkovať na prípravu domácej paradajkovej omáčky. Prezreté banány sú chutnou prísadou do smoothies. Smutnejšie vyzerajúca zelenina sa zas môže hodiť do polievok či dusených jedál.

5. Použiteľné potraviny darovať

Zvážte darovanie suchých potravín či potravín v konzerve vhodných na skladovanie miestnym potravinovým bankám alebo charitatívnym organizáciám. Pri najbližšom upratovaní chladničky, mrazničky alebo špajze venujte pozornosť tomu, čo ste vyhodili. Tým, že obmedzíte nákup týchto potravín, môžete prispieť k znižovaniu potravinového odpadu do budúcnosti.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie