Čísla sú desivé. Približne jedna tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete stratí alebo vyhodí. V číslach ide odhadom o 1,3 miliardy ton ročne, čo prispieva k celosvetovej potravinovej neistote.
Je to nemilý scenár, najmä keď máme to šťastie, že vždy môžeme siahnuť po jedlo do chladničky alebo špajzy, keď nás prepadne hlad. Toto privilégium nás však môže inšpirovať aj k uvedomelejším rozhodnutiam, píše portál zdravie.sk.
Svetový deň potravy, ktorému pripadá vždy 16. október pripomína aj tému plytvania potravinami. V analýze spoločnosti WOOD & Company analytička Eva Sadovská pre SME priblížila, že priemerný Slovák vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur.
Spresnila, že podľa prvého celoeurópskeho monitorovania potravinového odpadu, ktoré v závere roka 2022 zverejnil Eurostat, v roku 2020 pripadalo na jedného obyvateľa Slovenska 83 kilogramov potravinového odpadu.
Domácnosti z neho vyprodukovali až 78 percent. Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny.
Pri príprave rodinných jedál môžete niekoľkými spôsobmi prispieť k zníženiu plytvania potravinami, a tým aj k udržateľnejšiemu spôsobu života. Tu je päť z nich:
(Článok pokračuje na ďalšej strane)