Advent je v plnom prúde a s ním aj pečenie vianočných cukroviniek. Iste máte na zozname svoje overené rodinné recepty. My vám navyše prinášame tipy na najobľúbenejšie druhy vrátane menej známych obmien. Vyskúšajte medové perníčky, florentínky alebo napríklad vylepšené linecké pečivo.
Linecké pečivo
Linecké pečivo má svoj pôvod u našich susedov v Rakúsku, ale u nás už natoľko zdomácnelo, že je bez debát najobľúbenejším druhom vôbec, píše portál magazin.recepty.cz. Fantázii sa medze nekladú, využiť môžete nespočetné množstvo vykrajovačov a cukrárskeho zdobenia. K dokonalosti postačí už len kvalitná marmeláda. Vyskúšať môžete aj obmeny tohto cesta – makové, mandľové, tmavé kakaové alebo bezlepkové.
Osie hniezda
Osie hniezda alebo ak chcete, včelie úliky. Každý z nás im hovorí inak, ale jedno majú spoločné, cesto z piškót, vôňu rumu a neodolateľný krém vo vnútri. Patria medzi jednoduché, nepečené pečivo, ktoré je potrebné pripravovať tesne pred sviatkami. Urobte rovno dve dávky. Je to jeden z druhov, ktorý bude z taniera miznúť bleskovou rýchlosťou.
Kokosové guľôčky
Patria medzi ten typ koláča, ktorý sa nepečie, takže ich môžete robiť aj na poslednú chvíľu. Sú rýchle, jednoduché a veľmi chutné. Existujú rôzne recepty na ich prípravu. Vyskúšajte napríklad kokosové guličky, ktorých základom je kokosová smotana, kokos, kokosová múčka a med.
Rožky s rumovou polevou
Nadýchané a jemné rožky s rumovou polevou s poriadnou dávkou lieskových alebo vlašských orechov si zamilujete. Práve vďaka rumovej poleve sú krásne voňavé a šťavnaté. A aby boli ešte krajšie a chutnejšie, konce sú namočené do čokoládovej polevy.
Vanilkové rožky
Bez vanilkových rožkov by to neboli tie pravé Vianoce. Obalené rožky v práškovom cukre s vôňou vanilky na štedrovečernom stole rozhodne nesmú chýbať. Ak ste zvyknutí dávať do cesta lieskové alebo vlašské orechy, skúste zmenu a zvoľte namiesto nich mandle.
Išelské tortičky
Na tejto vianočnej klasike si pochutnával už František Jozef I. v rakúskom kúpeľnom letovisku Bad Ischl. Reč je o išelských čiže kakaových kolieskach zlepovaných krémom a zdobených čokoládovou polevou a potom ešte orechom alebo mandľou. Nielenže dokonale vyzerajú, ale chutia úplne skvele. Upiecť si ich môžete aj v bezlepkovej verzii.
Medovníky
Vôňa medovníkov z kuchyne navodí tú pravú vianočnú atmosféru. Toto pečivo je potrebné piecť s predstihom, aby sa mohlo dostatočne rozležať a zmäknúť. Pokiaľ to nestihnete, vyskúšajte perníčky, ktoré sú mäkké hneď po upečení. Aby boli medové perníčky obzvlášť chutné, musí sa dodržať správny pomer medu a správne skladovanie.
Florentínky
Poznáte florentínky? Placky s mandľami, kandizovanými čerešňami a brusnicami dostanú vaše chuťové poháriky do neba. Kombinácia vône mandlí, pistácií, pomarančovej šťavy a zázvoru je nevšedná. Nezabudnite hladkú stranu florentínok namočiť do bielej čokolády a po vychladnutí ozdobte ešte tmavou čokoládou.
Lieskovo-orechové košíčky s kávou
Lieskovo-orechové košíčky s kávou sa budú na slávnostnej tácke s cukrovinkami nádherne vynímať. Do cesta môžete využiť kakao, do náplne patria lieskové oriešky, piškóty, salko, trochu rumu a čiernej kávy. Ten správny šmrnc dodá košíčkom čokoládová poleva, na ktorú môžete využiť ľadové gaštany.
Orechy s krémom
Orechy s krémom sú vo väčšine rodín stálicou, ktorá nesmie chýbať. Recept sa v rodine často posiela ďalej a dedí sa z generácie na generáciu. Niekto do cesta pridáva kakao, škoricu a niekto ho ponecháva svetlé. Do cesta pridajte aj vlašské orechy. V spojení s orechovým krémom s troškou rumu budú úplne famózne. Pokiaľ im chcete ešte pridať na kráse, stačí orechy z polovice namočiť do čokoládovej polevy a posypať drvenými orechmi.